Denník N

Domáci hráč svetovej ťažby zeolitu sa 80-miliónovou investíciou vracia k cementu. Vďaka rastu stavebníctva

Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu - nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia - Zeocem
Vizualizácia nového výrobného komplexu Zeocemu – nová prevádzka na cementový slinok je umiestnená vpravo hore. Vizualizácia – Zeocem
  • Významný východoslovenský podnik Zeocem sa dlho zameriaval na ťažbu nerastu zeolit, no teraz sa vracia aj k dávnejšie opustenému biznisu s cementom.
  • Dôvodom je rast stavebníctva.
  • Podnik chce zároveň investovať do ekologizácie výroby, keďže cementárne patria k najväčším znečisťovateľom ovzdušia. Sľubuje, že bude najekologickejšou cementárňou Európy.

Východoslovenský ťažobný podnik Zeocem sa po vyše štvrťstoročí vracia k výrobe slinkov, ktoré sú kľúčovým materiálom vo výrobe cementu. A to rozsiahlou investíciou až v objeme 80 miliónov eur.

Pôvodne túto výrobu po páde socializmu opustil, lebo v 90. rokoch sa stavebníctvo utlmilo. Podnik videl svoju budúcnosť skôr vo využití ťaženého zeolitu na oveľa širšiu výrobu rôznych produktov od omietok cez prípravky na čistenie vôd až po prímesi do krmív. No teraz sa k biznisu s cementom vracia, lebo stavebníctvo je už dlhšie znova na vzostupe a trh potrebuje viacej cementov.

O spätnom rozšírení svojho biznisu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie