Denník N

Majiteľ RegioJetu Jančura: Slovensko bolo ako malé Rusko, za politikov rozhodovala oligarchia

Radim Jančura. Foto - archív RegioJetu
Radim Jančura. Foto – archív RegioJetu

Pandémia je definitívne preč, cestujúci sa však do vlakov a autobusov ešte v plnej miere nevrátili. Zároveň dopravcov trápia vysoké ceny palív a energií, čo pocítia aj cestujúci na rastúcej cene lístkov, hovorí majiteľ spoločnosti RegioJet Radim Jančura.

V rozhovore vraví aj o chystanej expanzii na českom a slovenskom trhu. „O Slovensku som predtým hovoril ako o malom Rusku – o krokoch politikov rozhodovala akási oligarchia,“ hovorí s tým, že za Ficových vlád bol Regiojet nepriateľom štátu.

Čo sa v rozhovore okrem iného dozviete:

  • Na akú slovenskú vládu má Radim Jančura najlepšie spomienky?
  • Z akého dôvodu sú v žltých vlakoch problémy s klimatizáciou?
  • Aký je recept na pravidelné meškania na českých železniciach?

Pred dvoma rokmi ste odišli zo slovenského trhu s tým, že sa vám tam neoplatí podnikať. Bol to dobrý krok?

Na Slovensku stále jazdíme, ale na medzinárodných linkách z Prahy do Bratislavy a na trase do Košíc. Politická situácia na Slovensku však bola vždy veľmi ťažká. Získali sme tam linku medzi Bratislavou a Komárnom, a to za čias krásnej pravicovej vlády Ivety Radičovej. Pred ňou aj po nej vládol Fico a v tej dobe sme zažívali trochu peklo. Hoci bola naša linka najkvalitnejšia a najmenej dotovaná, slovenskí politici vykrikovali, že RegioJet musí preč z krajiny, pretože slovenskí dopravcovia tiež nejazdia v zahraničí. V takom prostredí je veľmi ťažké podnikať, keď viete, že ste nepriateľ štátu. Dokým sa teda krajina nedá dokopy, povedali sme si, že tam podnikať nechceme.

Fico však už pri moci nie je. 

Preto ma milo prekvapil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Doprava

Firmy

Rozhovory

Železnice

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie