Denník N

AeroMobil dlhuje vo veľkom na daniach a odvodoch a mešká s rozbehom predaja. Zachrániť ho majú noví investori

AeroMobil. Foto N – Tomáš Benedikovič
AeroMobil. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Jeden z celosvetovo najznámejších slovenských inovatívnych projektov – lietajúce auto AeroMobil – nielenže mešká s rozbehom komerčného predaja, ale už dlží štátu nemalé peniaze na daniach a odvodoch.
  • V minulosti firma pritom získala aj vládny investičný stimul vo výške skoro šiestich miliónov eur.
  • Majitelia AeroMobilu hovoria, že rokujú s potenciálnymi investormi, ktorí majú firmu zbaviť dlhov a pomôcť jej s dokončením vývoja lietajúceho auta.
  • Bývalý líder a tvorca AeroMobilu, konštruktér Štefan Klein, pokračuje s vývojom iného lietajúceho auta AirCar.

Prvé videá so slovenským lietajúcim autom od firmy AeroMobil pred skoro desiatimi rokmi videli milióny ľudí po celom svete. Slovensko sa ním chválilo počas výstavy Expo v Miláne, vystavilo ho aj v budove bruselskej Európskej rady počas slovenského predsedníctva a v Monaku z neho strhával plachtu pri slávnostnom predstavení knieža Albert II. Nebolo teda prekvapením, že projekt už pred šiestimi rokmi získal od jednofarebnej vlády Smeru aj štátnu dotáciu šesť miliónov eur.

V poslednom období sa ale firme kazia finančné výsledky v takej miere, ako to nie je zdravé ani pre rozvojové firmy, ktoré sa so svojou inováciou ešte len chystajú vstúpiť na trh. Nielenže sa za vlaňajší rok výrazne prehĺbili jej straty, ale teraz už aj dlží štátu dosť vysoké sumy na daniach a odvodoch.

Navyše už neplatí ani pôvodný termín na spustenie komerčného predaja prvých AeroMobilov, ktorý si vedenie firmy stanovilo pred dvoma rokmi zhruba na záver tohto roku. Rozbeh predaja sa znova odkladá.

Zároveň ale vedenie firmy vyhlasuje, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie