Denník N

Nová daň môže zasiahnuť aj elektrárne, ktoré nadmerné zisky nemajú

Poverený predseda vlády Eduard Heger a minister hospodárstva Karel Hirman. Foto - TASR
Poverený predseda vlády Eduard Heger a minister hospodárstva Karel Hirman. Foto – TASR

Parlament bude v najbližších dňoch hlasovať o novom odvode z nadmerných príjmov pre výrobcov elektriny. Postupuje tak na základe nariadenia Rady EÚ ešte z októbra tohto roka, ktoré prikazuje členským štátom mimoriadne zisky vybraných elektrární zdaniť a rozdeliť medzi ľudí.

Ide o reakciu na energetickú krízu, ktorá prudko zvýšila ceny elektriny a zároveň na nej zarábajú niektorí výrobcovia – konkrétne tí, ktorí ju momentálne predávajú na trhu oveľa drahšie v porovnaní s ich výrobnými nákladmi. Generujú tak nadmerné príjmy, ktoré im akoby spadli z neba, preto sa ustálil názov windfall tax.

Členské štáty sa pôvodne dohodli, že strop trhových príjmov bude 180 eur za megawatthodinu, no každá krajina si bude môcť určiť svoj vlastný strop aj mieru zdanenia. Slovenská vláda navrhla, že firmám zdaní 90-percentnou sadzbou všetko nad strop, ktorý má byť niekde medzi 50 a 250 eurami. Problematické je, že novela presne nedefinuje, aký strop bude platiť pre jednotlivé typy elektrární. To má určiť nariadením vláda. Doteraz stropy nestanovila zrejme preto, lebo nevie, koľko jednotlivé typy zdrojov zarábajú.

Ide pritom o kľúčovú informáciu, na základe ktorej budú jednotliví výrobcovia vedieť, o koľko peňazí v dôsledku mimoriadnej dane prídu. Niektoré bioplynové stanice by mohol odvod navyše uvrhnúť do straty, tvrdí asociácia, ktorá ich združuje. Slovenské elektrárne ho zase môžu vnímať ako porušenie memoranda, v ktorom sa vláda zaviazala, že už tejto firme žiadne ďalšie dane zvyšovať nebude. Vláda im to sľúbila za to, že elektrárne počas celého budúceho roka nezvýšia ceny domácnostiam. Schému pomoci pre slovenské domácnosti pritom v utorok po niekoľkých mesiacoch konečne schválila Európska komisia.

Návrh novej dane z dielne ministerstva hospodárstva momentálne čaká na schválenie v parlamente. Vláda chce, aby ho prerokoval v skrátenom legislatívnom konaní, keďže zdaňovať by sa mali firmy už v decembri tohto roka, teda od najbližšieho štvrtka.

Kto bude a kto nebude daň platiť

Odvody by sa mali týkať elektrární, ktoré nespaľujú plyn, keďže ten je teraz extrémne drahým palivom. Zákon spomína jadrové, vodné, slnečné, biomasové a hnedouhoľné elektrárne. Na zozname sú aj ďalšie, ktoré však nemajú v slovenskom energetickom mixe vysoké zastúpenie.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie