Denník N

Premiér Heger: Pacient už vie, že nebude musieť dávať lekárovi všimné (+ video)

Eduard Heger. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger. Foto N – Tomáš Benedikovič

Domácnosti sa o pár dní dozvedia, o koľko im stúpnu ceny energií, sľubuje premiér Eduard Heger.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Premiér Eduard Heger (OĽaNO) v rozhovore hovorí, ako vznikala dohoda s lekárskymi odborármi,

  • o tom, kedy spoločne podpíšu memorandum,
  • s kým koalícia rokuje o podpore rozpočtu,
  • ale aj o tom, ako  vníma správu o stave republiky prezidentky Zuzany Čaputovej
  • a aj či už rezignoval na zmenu paragrafu 363.

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok predniesla svoju doteraz najkritickejšiu správu o stave republiky. V nej vláde odkázala, že ak nedokáže vládnuť tak, aby neničila zvyšky dôvery verejnosti a súdržnosti spoločnosti, mali by si ľudia zvoliť parlament nanovo. Čo na to hovoríte? 

O rok aj tri mesiace budú voľby. Tam budú mať už občania príležitosť.

Nevnímate to ako odkaz, že by mali byť predčasné voľby? 

Teraz absolútne nie je čas na predčasné voľby. Kto by teraz chcel, aby vláda namiesto toho, aby pracovala, kampaňovala? Myslím si, že nikto. Do energetickej krízy ešte len vstupujeme, pretože vykurovacia sezóna je pred nami. Verím, že v najbližších dňoch oznámime, akým spôsobom budú zastropované ceny pre domácnosti. Firmám, školám, nemocniciam a samosprávam sme pomoc už poskytli. Tam máme spoluprácu, ale aj podporu. Teraz ideme vstúpiť do najťažšej sezóny, takže si neviem predstaviť, že by sme sa teraz chceli zamerať na voľby. Treba sa sústrediť na to, ako previesť krajinu cez energetickú krízu. Potom sa môžeme vrátiť k politickému súboju, čo bude nejaký apríl, máj.

Čo už bude blízko k riadnemu termínu.

Začať rozprávať o predčasných voľbách v apríli či máji už nedáva zmysel. Nie som vôbec zástancom predčasných volieb. Hlavná pozornosť musí byť sústredená na to, aby sme pomohli firmám a občanom. Pozrite sa, kto všetko podporuje rozpočet. Keďže je v ňom pomoc firmám, máme tam úplne každého. Teraz už aj lekárov.

Ako vnímate prezidentkine slová o tom, že je pochybnosť, či dokážete vládnuť tak, aby ste neničili zvyšky dôvery verejnosti v politiku? Neberiete to tak, že by ste si v takej vážnej veci mali pripustiť kritiku?

Nechcem vôbec pôsobiť tak, že si nepripúšťam kritiku. Práve naopak. Pozrite sa, sme menšinová vláda a mňa veľmi mrzí, že pre rozhodnutie nášho koaličného partnera sme sa z vlády, ktorá mala ústavnú väčšinu, stali menšinovou vládou. Ale beriem to ako fakt, taká je doba. Emócie sú veľmi vybičované. Povedzte mi, či ste vo svojom živote zažili toľko kríz v takom krátkom čase. Kto z našej generácie zažil, že je vojna v susednej krajine? Reálnu vojnu. Z tej krajiny utiekli matky s deťmi v státisícoch až vyše milióna. Toto sme tu nikdy nemali. Emócie sú z

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Hegerova vláda

Platy

V redakcii

  • Rozhovory o politických a spoločenských témach V redakcii vedú každý pracovný deň redaktori Denníka N Monika Tódová, Dušan Mikušovič, Veronika Folentová a ďalší
  • V sobotu vychádza špeciálne vydanie, kde udalosti týždňa s Monikou Tódovou preberajú vybraní členovia redakcie Denníka N
  • Nové vydania publikujeme každý deň okrem nedele ako 1) článok, ako 2) podcast na webe, v aplikácii Denník N a kdekoľvek počúvate podcasty a 3) ako video na kanáli Denníka N na youtube.com
  • Ak chcete podporiť autorky a autorov relácie V redakcii Denníka N, objednajte si naše predplatné.

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie