Denník N

Byty sa budú zmenšovať, 50-metrový dvojizbový byt v novostavbách čoskoro nájdete ťažšie, avizuje developer Vydrice

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kto čaká, že ochladenie trhu s nehnuteľnosťami povedie k zlacňovaniu novostavieb, môže sa mýliť. Developerská spoločnosť Lucron, známa bratislavskými luxusnými projektmi ako Urban Residence či Vydrica, predpokladá, že drahšie hypotéky a znížená kúpyschopnosť ovplyvnia najmä ceny starších nehnuteľností. Tie sú menej konkurencieschopné pri úsporách energií.

„V priemere čakám, že staršie nehnuteľnosti zlacnejú a bude to vo dvojciferných číslach. A stane sa to rýchlo – počas jedného roka,“ hovorí riaditeľ predaja Lucronu Juraj Ťahún.

Na chvíľu sa však spomalí aj rast cien novostavieb. Vtedy sa budú developeri snažiť povzbudiť tempo predaja marketingovými akciami, napríklad kuchynskými linkami v cene bytu, vraví Ťahún.

V rozhovore ďalej hovorí:

  • prečo si myslí, že ceny nájmov pôjdu ešte hore, a aké majú v tejto oblasti plány,
  • čo bráni tomu, aby sa stavalo viac bytov,
  • čo si myslí o štátom plánovanom nájomnom bývaní.
  • ako developeri reagujú na infláciu zmenšovaním nových bytov.

Pozorujete už menší záujem o byty?

Zmena na trhu je citeľná a spôsobuje ju najmä rast úrokových sadzieb na hypotéky. Pozorujeme to v zmene štruktúry klientov aj z hľadiska normalizácie trhu. V posledných rokoch tvorili približne 30 percent kupujúcich investiční klienti a 70 percent boli klienti, ktorí kupovali nehnuteľnosť na bývanie. S nárastom úrokov klesol podiel investičných klientov na minimum, ostalo ich len niekoľko skalných. Najmä v Bratislave a Trnave sa dá hovoriť o ich približne 20-percentnom poklese. Čo sa týka väčšej skupiny klientov, pre približne 15 percent z tých, ktorí by si inak byt pred zvýšením úrokových sadzieb kúpili, už byt nie je dostupný a presúvajú sa do nájomných bytov.

Dve tretiny vašich klientov sú tí, ktorí si kupujú bývanie pre seba, ale 15 percentám z nich to už nevyjde na dostatočnú hypotéku?

Presne tak. Klient, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Developeri v Bratislave

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie