Denník N

Je fosílny odvod férový? Slovnaft tvrdí, že nie, a odvoláva sa aj na dohodu, ktorá podľa advokáta už zanikla

Slovnaft. Foto N - Vladimír Šimíček
Slovnaft. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Vláda navrhuje, aby firmy podnikajúce s fosílnymi palivami platili za tento a budúci rok mimoriadny solidárny príspevok vo výške 70 percent z nadmerných ziskov.
  • Najväčšími platcami „fosílneho odvodu“ zrejme budú spoločnosti Slovnaft a Nafta.
  • Peniaze sa majú použiť na zmiernenie následkov energetickej krízy.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera minulý týždeň v stredu odsúhlasil návrh, podľa ktorého majú rafinérie a firmy produkujúce ropu, uhlie a zemný plyn platiť mimoriadny odvod. Okrem Slovenska ho zavádzajú aj ostatné členské štáty EÚ. Ide o súčasť európskych opatrení na boj proti rastúcim cenám energií.

Základné parametre fosílneho odvodu budú vo všetkých krajinách rovnaké. Štáty však majú právo prispôsobiť si jeho sadzbu. Minimálna je 33 percent. Slovenská vláda navrhla až 70-percentný odvod z nadmerných ziskov.

Nemecko sa vydáva cestou 33-percentného odvodu, Rakúsko navrhuje 40 percent, Česká republika 60Írsko až 75 percent. Väčšinou ide ešte len o návrhy a konečné sadzby môžu byť iné, viaceré krajiny na legislatíve stále pracujú.

Slovnaft však už označil návrh slovenskej vlády za „diskriminačný a vysoko znevýhodňujúci“. Pripomenul, že pre európske sankcie proti režimu Vladimira Putina musí investovať do technológií, ktoré mu umožnia prejsť na iné než ruské ropné zmesi.

Spolu so svojou maďarskou materskou skupinou MOL avizujú, že preskúmajú právne možnosti, ako sa brániť. Odvolávajú sa pritom aj na slovensko-maďarskú dohodu o ochrane investícií.

Prečo je to dôležité: Vláda si naplánovala, že vďaka fosílnemu odvodu získa do štátneho rozpočtu ešte v tomto roku celkovo o pol miliardy eur viac. Ide teda o jednu z najzásadnejších zmien na strane príjmov.

Ak by sa výber odvodu skomplikoval, vláda by nemusela mať dosť peňazí na pokrytie všetkých opatrení na boj s energetickou krízou.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Priemysel

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie