Denník N

Parlament schválil polovičnú DPH pre vleky aj gastrosektor, Matovič za ňu chce menšie daňové úniky

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Parlament schválil zníženie sadzby dane z pridanej hodnoty pre športoviská, vleky a gastro z 20 na 10 percent.
  • Zníženie DPH platí len v prvom štvrťroku, podnikatelia v gastre ho žiadali na celý rok.
  • Podľa ministra financií Igora Matoviča je zmena gestom dobrej vôle voči gastrosektoru, ktorý nepriznáva skoro dve tretiny príjmov.

Parlament odhlasoval, že sadzba dane z pridanej hodnoty (DPH) pre gastropodniky a športoviská sa zníži od januára na tri mesiace na 10 percent.  Za novelu hlasovalo 103 poslancov zo 129 prítomných.

SaS navrhla znížiť DPH pre gastro na celý budúci rok, nielen na tri mesiace. Minister financií Igor Matovič v rozprave pohrozil, že v prípade schválenia takého pozmeňovacieho návrhu by stiahol celú novelu. Matovič odhadol, že zníženie DPH na tri mesiace by vyšlo štát na 25 miliónov eur. Poslanec SaS Marián Viskupič povedal, že výpadok zo zníženej DPH, ak by platila pre gastro celý rok a tri mesiace pre športoviská, by bol 110 miliónov eur.

Viskupičov pozmeňovací návrh chcel podľa poslanca Ladislava Kamenického podporiť aj jeho Smer. Pozmeňujúci návrh poslanca Mariána Viskupiča (SaS), aby nižšia DPH platila pre gastro celý budúci rok, neprešiel.

Minister financií Igor Matovič zmenu oznámil už minulý piatok. Podľa neho ide o pokus alebo o gesto dobrej vôle s tým, že reštaurácie momentálne priznávajú len približne 35 percent tržieb. Odmietol, že by si zníženie DPH vyloboval šéf koaličnej strany Sme rodina Boris Kollár, ktorý vlastní vleky na Donovaloch.

Iniciatíva Zachráňme gastro poukazuje na to, že zníženie je dobré, ale sektor má vo väčšine krajín Európskej únie (EÚ) nižšiu DPH už roky. Slová o priznávaní len 35 percent príjmov v reštauráciách sa podľa iniciatívy nezakladajú na pravde.

Čo zistila finančná správa?

Finančná správa potvrdila, že najčastejším porušením zákona v segmente gastropodnikov je neevidovanie tržieb. Z kontrol zameraných na evidenciu tržieb vykonaných od januára 2020 je podiel kontrol s nálezom (najmä nezaznamenanie tržieb) až

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Cestovný ruch

Dane a odvody

Gastro a jedlo

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie