Denník N

Rodiny sa potešia – daňový bonus sa im výrazne zvýši. Zaplatia to aj obce a mestá

Minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie po zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 24. októbra 2022. Foto – TASR/Pavel Neubauer
Minister financií SR Igor Matovič počas tlačovej konferencie po zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady SR v Bratislave 24. októbra 2022. Foto – TASR/Pavel Neubauer
  • Parlament schválil novelu zákona o dani z príjmov.
  • Rodič si môže od januára na dieťa do 18 rokov znížiť daň o 140 eur a na staršie dieťa o 50 eur mesačne.
  • Bonus sa bude môcť vypočítavať z čiastkových základov dane oboch rodičov.
  • Samospráva dostane kompenzáciu výpadku dane 236 miliónov eur, vyššie územné celky 97,7 milióna.

Pred hlasovaním o daňovom bonuse sa opäť otvorila rozprava. Vystúpil v nej poslanec SaS Marián Viskupič. Povedal, že daňový bonus je extrémne vysoký a nie je jasné, ako sa pokryje výpadok z rozpočtu. „Bohatým pomáha viac, chudobným menej. Pomôže len 24 percentám domácností, ktoré majú deti. Nedostanú sa k nemu napríklad matky – samoživiteľky,“ zhodnotil Viskupič.

Minister financií Igor Matovič (OĽaNO) napriek tomu so svojím návrhom uspel. Od januára sa zvyšuje bonus na dieťa do 18 rokov na 140 eur mesačne a na staršie dieťa bude 50 eur. Schválili to poslanci v novele zákona o dani z príjmov. Matovič povedal, že víťazom sú slovenské rodiny.

Ako to bolo doteraz:

  • V legislatíve, ktorá platila do konca júna, štát odlišoval tri výšky bonusu – rodič si uplatnil bonus 47,14 eura, ak malo dieťa do 6 rokov, na dieťa do 15 rokov bol bonus 43,60 eura a na staršie dieťa 23,57 eura.
  • Od júla do konca roka 2022 platí, že daňový bonus je 70 eur na dieťa do 15 rokov, 40 eur na dieťa od 15 rokov. Teraz sa opäť výrazne zvýši.

Kto si prilepší

Daňový bonus sa odpočítava z vypočítanej dane z príjmov. Sumu 140 eur si však z daní nebude môcť odpočítať každý zamestnanec a podnikateľ. Podľa počtu detí totiž platí strop na čiastkový základ dane, z ktorého sa bonus vypočítava. Bonus rastie len do 6 detí.

Ak má rodič jedno dieťa, bonus môže byť najviac 20 % z čiastkového základu dane toho, kto si ho uplatňuje. Pri dvoch deťoch je bonus 27 %, pri troch deťoch maximálne 34 %, pri štyroch deťoch 41 %, pri piatich deťoch 48 % a pri šiestich deťoch maximálne 55 % z čiastkového základu dane.

Dôsledkom krátenia čiastkového základu dane je, že ak zarobí zamestnanec napríklad od januára minimálnu mzdu 700 eur, na jedno dieťa, ktoré má do 18 rokov, dostane bonus 121 eur, na dve deti 163 eur.

Pri jednom dieťati do 18 rokov dostane rodič plný bonus 140 eur vtedy, ak má hrubý zárobok

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie