Denník N

Ukrajincom dokážeme po útokoch dodávať iba pätinu tepla, vo veľkom kupujú teplé oblečenie, hovorí Slovák z tamojšej energetiky

Spolumajiteľ Národnej energetickej Ivan Ďuďák. Foto N - Tomáš Benedikovič
Spolumajiteľ Národnej energetickej Ivan Ďuďák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Ruské rakety spôsobujú ťažkosti aj slovenským teplárom, ktorí vykurujú mesto Bilopilľa na severovýchode Ukrajiny. Zničili napríklad nemocnicu vrátane nových kotlov, ktoré tam Slováci priviezli. Výpadky elektriny okrem toho komplikujú spaľovanie drevnej štiepky.

Na východe Ukrajiny pôsobí najväčšia slovenská sieť teplární na drevnú štiepku a slamu Národná energetická.

Jej pracovníci v 20-tisícovom meste Bilopilľa už na jar prežili vyše mesiac trvajúcu ruskú okupáciu, až kým sa Rusi nestiahli na Donbas. Teraz musia v Bilopille zápasiť s masívnymi útokmi Ruska na energetickú infraštruktúru. Robia všetko preto, aby tam výrobu tepla udržali.

O tom, ako Ukrajinci zvládajú ničenie svojej energetiky a ako sa chystajú na ťažkú zimu, Denník E hovorí so spolumajiteľom Národnej energetickej Ivanom Ďuďákom.

Ako ovplyvňujú vašu tepláreň v meste Bilopilľa útoky Ruska na energetickú infraštruktúru? Mali ste tam už výpadky dodávok plynu na kúrenie, prípadne elektriny?

Tie výpadky sú neustále a je to veľmi rozsiahle. Plynové potrubia sú pod zemou, a tak je ich bombardovanie oveľa zložitejšie, no celá krajina má často výpadky dodávok elektriny, pretože Rusi útočia na nadzemné elektroenergetické siete. My síce v Bilopille máme plyn, ale bez elektriny kotolňa nemôže fungovať. Elektrické čerpadlá totiž držia v chode celú vykurovaciu sieť. Je to tam teraz naozaj veľmi komplikované.

Navyše mesto vo veľkej miere vykurujeme aj kotlami na biomasu a pre ne sú výpadky elektriny ešte nebezpečnejšie. Horenie biomasy v kotle len tak rýchlo a ľahko nezastavíte, systém bez elektriny nedokáže produkované teplo odovzdávať ďalej, a tak tam hrozí aj deštrukcia technológií. Je to veľmi nebezpečné.

Aké časté sú tie výpadky dodávok energií pre mesto Bilopilľa?

Dochádza k nim každý deň a na veľmi dlhý čas. Dve hodiny elektriku mesto má a potom pol dňa nie a zasa sa obnoví na pár hodín a zasa dlho nie je. Takto aj my môžeme dodávať teplo iba počas pár hodín denne. Je to naozaj mimoriadne náročne pre tamojších ľudí.

A to len minulý týždeň Bilopilľu zasiahol aj prvý naozaj väčší priamy ruský útok. Spoza ruských hraníc, ktoré sú od mesta iba šesť kilometrov, delostrelecky vybombardovali tamojšiu nemocnicu. Najhoršie na tom je, že pritom zahynul aj jeden chlapec zo susediaceho rodinného domu. Nám tam poškodili kotly, ktoré sme do nemocnice priviezli zo Slovenska iba v lete. Šrapnely rozbili okná a urobili diery do dymovodov a komínov. Fatálne škody na kotolni však neurobili. Nemocnica na sociálnych sieťach informovala, že na ňu nepriateľ vypálil až viac ako 50 nábojov. Poškodený bol areál polikliniky, nemocnice, práčovne i kotolne. Lekári tam však naďalej pracujú a liečia. Napriek rozbitým oknám a dverám, zničeným stenám a poškodenému zariadeniu nemocnica funguje. Dodavky energií i vody do nej už boli obnovené.

Na Bilopilľu útočili Rusi už aj skôr, no tento útok bol najmasívnejší. Okrem nemocnice teraz strieľali aj na obývané časti mesta. Doteraz tam odstreľovali iba telekomunikačnú vežu. A len pred dvoma týždňami Rusi zasiahli aj dvor rodinného domu jedného nášho kolegu z ukrajinskej teplárne, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Rozhovory

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie