Denník N

Poslanci schválili prelomový energetický zákon. Elektrárňam zoberie zisky, zastropuje ceny tepla a pomôže bytovým kotolniam

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Parlament dal vláde nový nástroj. Bude môcť zdaniť nadmerné príjmy vybraných elektrární. Zatiaľ však neurčuje, koľko majú platiť ktoré elektrárne.
  • Vláda sa zaviazala kompenzovať ceny tepla. Určí, o koľko maximálne má cena tepla pre domácnosti budúci rok narásť. V zákone však presný strop uvedený nie je.
  • Bytovky s vlastným vykurovaním dostanú možnosť prihlásiť sa k regulovaným cenám ešte do konca tohto roka.

Parlament v utorok v skrátenom konaní takmer jednohlasne schválil novelu zákona o energetike. Materiál ministra hospodárstva Karla Hirmana preklápa do slovenského práva októbrovú dohodu EÚ o zdanení nadmerných ziskov elektrární. Tie zarábajú na rekordných cenách energií na trhu, aj keď ich reálne výrobné náklady sú omnoho nižšie. Každá členská krajina si potom mala určiť svoj strop a svoju mieru zdanenia.

Slovensko sa definitívne rozhodlo, že použije sadzbu 90 percent, ktorou zdaní všetko nad strop. Ten však nie je pevne stanovený – má byť medzi 50 až 250 eurami za megawatthodinu.

Má to aj ďalšie riziká. Napríklad by mohol ohroziť dohodu so Slovenskými elektrárňami o lacnej elektrine pre domácnosti. Vláda sa totiž zaviazala, že elektrárňam už žiadnu daň nezavedie, a teraz to možno poruší.

Toho, či prežijú, sa v súvislosti s novým odvodom obávajú aj bioplynové stanice. Sťažujú sa, že ich náklady sú už teraz oveľa vyššie ako garantované predajné ceny. Vravia, že daň by ich dostala do strát, prípadne vyradila z prevádzky.

Zákon ďalej hovorí, že vláda určí maximálny nárast cien tepla. Minulý týždeň koalícia hovorila o najviac 15-percentnom zvýšení pre domácnosti oproti účtom z tohto roka. Ministerstvo hospodárstva by potom výrobcom tepla malo poskytnúť dotácie na rozdiel, ktorý im v dôsledku zastropovania cien vznikne medzi ich nákladmi a predajnými cenami.

Dobrou správou by mohla byť novela pre niektoré bytové kotolne s neregulovanými cenami. Tie, ktoré nestihli predošlé dva termíny, jeden do konca apríla a druhý do konca novembra, majú poslednú šancu prejsť k regulovaným cenám do konca tohto roka.

Zdaní sa aj SPP

Odvody by sa mali týkať elektrární, ktoré nespaľujú plyn, keďže ten je teraz extrémne drahým palivom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Hegerova vláda

Plynová kríza

Ekonomika

Teraz najčítanejšie