Denník N

Graf dňa: Je chladno a nefúka, cena elektriny sa opäť šplhá k maximám

  • Cena elektriny na kľúčovom nemeckom trhu sa v novembri odrazila od dna a posledných päť týždňov opäť rastie.
  • Narastajú tak obavy, že Európa ešte zďaleka nemusí mať vrchol energetickej krízy za sebou.

Vývoj na energetických burzách ukazuje, že kríza sa ešte nekončí a na Európu sa valí ďalšia vlna zdražovania plynu a elektriny. Analytici sa úplne nezhodujú v tom, aká bude silná a či môže prekonať aj rekordy z augusta tohto roka. Vrchol novej vlny by mal prísť na prelome januára a februára, no ani na tento odhad sa nedá stopercentne spoľahnúť.

Začiatkom decembra sa megawatthodina elektriny na nemeckom spotovom trhu obchodovala za viac ako 330 eur. Ešte v úvode novembra sa pritom držala okolo úrovne 100 eura, na ktorú spadla z augustových rekordov, ukazuje graf dňa z údajov burzy EEX.

Ukazuje sa, že pokles cien v jeseni bol spôsobený najmä abnormálne teplým počasím. Od novembra sú už teploty blízke dlhodobému normálu, čo zvyšuje spotrebu plynu. Z toho sa vyrába aj elektrina. Mrazivé počasie má trvať na celom území Európy minimálne do polovice decembra. „Je tu však aj riziko, že to potrvá dlhšie,“ varuje energetická analytička Lenka Lauková. Súčasne upozorňuje na zníženú produkciu elektriny z veterných elektrární, „a to v situácii, keď celková produkcia z jadra stále výrazne zaostáva za predchádzajúcimi rokmi“.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie