Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Ako je to naozaj s účinnosťou protiruských sankcií

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Na Mikuláša sa v Bratislave stretli dvaja užitoční idioti Kremľa Robert Fico a Péter Szijjártó, aby sa zhodli okrem iného aj na kritike protiruských sankcií. Fico podporil stanovisko maďarskej vlády, ktorá vetuje návrh Európskej komisie na podporu Ukrajiny prostredníctvom pôžičky vo výške 18 miliárd eur. Ide o peniaze na budúci rok, ktoré čiastočne (podobnú sumu sľúbili USA, ale vo forme grantu, nie pôžičky) pomôžu Ukrajine vykryť deficit rozpočtu rozvráteného ruskou agresiou.

Spochybňovači ruských sankcií dostali v posledných týždňoch a mesiacoch nový vietor do plachiet. Prichádza zima a my (ktorí sme sankcie uvalili) platíme viac za plyn, teplo a elektrinu, pričom sa zároveň zdá, že Ruska sa sankcie až tak veľmi nedotkli. Ekonomický pokles bude menší, ako sa predpokladalo (jarné odhady hovorili o 11 až 12 percent, najnovšie sú na úrovni 2 až 3 percent), kurz rubľa sa po počiatočnom prepade rýchlo posilnil, rovnako sa Rusku darí znižovať infláciu. Tak ako je to teda?

Vynikajúcu obsiahlu analýzu

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie