Denník N

Ako vplývajú aktuálne udalosti na osobné financie a pocity Slovákov?

Pandémia, vysoká inflácia, vojenský konflikt za hranicami, energetická kríza, z každej strany sa na nás valia negatívne správy, ktoré ovplyvňujú a v najbližších mesiacoch ovplyvnia rodinný rozpočet. Prieskumy hovoria jasne, ľudia majú pocit finančnej neistoty, ktorý ovplyvňuje aj ich nákupné správanie. 

Mať bezpečne postarané o peniaze je momentálne hlavnou potrebou ľudí, vyplýva to z prieskumu spoločnosti Prosight Slovensko. Prieskum bol realizovaný spoločne s agentúrou Mindshare pod dohľadom Márie Friedmannovej, výskumníčky zameranej na psychológiu.

Až 80 % ľudí má pocit neistoty a ohrozenia financií 

Výsledky hovoria jasne, zo vzorky tisíc respondentov má až 80 % pocit ohrozenia. Viac ako polovica opýtaných cíti neistotu po finančnej stránke z dôvodu zvyšujúcej sa inflácie, ktorá ovplyvňuje ich životný komfort. Tretina z respondentov má obavy z finančnej neistoty, boja sa o svoj príjem, úspory. 

Peniaze chcú mať uložené bezpečne a chcú ich zhodnocovať, aby ich čo najmenej ovplyvňovala inflácia. „Chcel by som sa cítiť bezpečne ohľadom dlhodobej hodnoty, čo ak o všetko prídem zo dňa na deň. Kedysi som to tak nevnímal, ale teraz ten pocit neistoty vnímam veľmi. Synovi som 15 rokov posielal peniaze na sporenie na školu, ale to, čo mu vyplatili je nič,“ povedal v rozhovore jeden z respondentov.

Nechceme, aby naše peniaze strácali na hodnote 

Čo si predstavíte pod pojmom, že je o vaše financie dobre postarané? Vzorka opýtaných najčastejšie hovorila o bezpečne uložených financiách, o ktoré nemôžu prísť a ktoré sa im zhodnocujú, nestrácajú časom na hodnote.

Chceme niekoho, kto sa postará o naše financie a poradí nám 

Svet financií je stále zložitejší a zložitejší, preto, ako z odpovedí v dotazníku vyplýva, chceme mať v živote niekoho, na koho sa môžeme spoľahnúť, kto pre nás vyberie najvhodnejšie riešenia. Zatiaľ, čo v minulosti sme si financie riešili najčastejšie sami, súčasný trend je mať rodinného finančného poradcu, ktorý ich rieši za nás. Ideálne je, ak dokáže vysvetliť svoje rozhodnutia, ktoré v konečnom dôsledku ovplyvňujú naše financie.

„Chcem vedieť, čo sa deje s mojimi peniazmi. Dnes tie fondy padajú. Je dobré, keď viem od poradcu, aký to môže mať vývoj, aká tam je predikcia,“ vyjadrila sa v prieskume 45-ročná účastníčka výskumu. Dnes ľudia viac ako inokedy predtým chcú otvorenosť a úprimnosť zo strany finančných poradcov, a to aj v prípade negatívnych správ. Dôležitá je pre nich transparentná komunikácia, najmä ak sa to týka investovania financií.

Ako sa zmenilo nákupné správanie? 

Súčasná situácia ovplyvňuje aj to, ako často a čo Slováci nakupujú. Z tisíc opýtaných až 22 % obmedzuje nakupovanie a snaží sa zabezpečiť sa. Najčastejšie nakupujú finančné produkty muži vo veku 30 až 39 rokov v Bratislavskom regióne, Trnavskom a Prešovskom regióne. Prieskum sa vykonával celoslovensky na vzorke tisíc respondentov vo veku od 18 do 60 rokov.

Opýtaní sa cítia ohrození najmä nárastom cien produktov a služieb, ktoré im znižujú životný štandard, na ktorý boli zvyknutý doteraz. Obávajú sa aj o finančnú istotu a zabezpečenie do budúcnosti. Väčšina vzhľadom na aktuálnu situáciu na Slovensku a vo svete i naďalej nakupuje finančné produkty bez zmeny, až 22 % je ale pri nákupe obozretnejších. Okolo 15 % z opýtanej zložky si z dôvodu neistoty založilo nejakú formu sporenia do budúcnosti.

Finančné produkty nakupujeme, tam, kde máme dobrú skúsenosť

Sporenie na dôchodok, životné poistky, investovanie, refinancovanie, to je len zlomok finančných produktov, o ktoré majú Slováci záujem. Podľa výsledkov prieskumu si ich najčastejšie zakladajú v spoločnosti, kde mali už v minulosti dobrú skúsenosť alebo im ich odporučila rodina a známi. Vyberajú si aj podľa ponuky, tá najlepšia vyhráva.

Peniaze sú pre ľudí komfortom, ale najvzácnejší je podľa nich čas 

Pre drvivú väčšinu ľudí sú peniaze komfortom a slobodou. Komfortom sú peniaze najmä vtedy, ak ich je dosť a nemusíme sa strachovať ohľadom prípadných neočakávaných výdavkov. 45-ročný pán G. v rozhovore uvádza: „Dostatok peňazí pre mňa znamená, že musím riešiť, čo koľko stojí či už sú to potraviny, mobil, benzín, alebo neočakávané výdavky ako nová chladnička, či pneumatiky.“ 

Respondenti mali v dotazníku a rozhovoroch vyberať, čo je pre nich najvzácnejšie a čoho majú nedostatok – času, energii alebo peňazí. Až 8 z 9 respondentov v kvalitatívnom výskume, pri ktorom viedli s výskumníkmi rozhovory, zvolilo ako nedostatkový čas. „Čas, ten je určite najdrahší, mám ho najmenej, energia a peniaze sú asi vyrovnané, momentálne sú u mňa teda zoradené v poradí – čas, peniaze a energia,“ vyjadril sa jeden z nich.

Zhodnotiť financie a znížiť náklady na život 

Tieto dve veci sú pre Slovákov v prieskume prioritou. Obe skupiny respondentov v kvalitatívnom (rozhovory, 9 respondentov) i kvantitatívnom výskume (dotazník, 1001 respondentov) chcú peniaze zhodnocovať a vyvarovať sa ich strate pri nesprávnom investovaní.

„Chcem, aby mi niekto povedal, čo robiť napríklad s kryptomenami, čo robiť, aby som zarobila,“ hovorí  45-ročná podnikateľka. Iní chcú poradiť, do akých akcií investovať peniaze a akú čiastku z platu by mali investovať. Pre všetkých je finančný poradca osobou, ktorá by mala zabezpečiť zhodnotenie financií a predísť ich strate.

Pre veľkú časť populácie je najväčšou prioritou zníženie výdavkov. Na to je potrebné vedieť spravovať svoje financie. V tomto prípade sa vo výskume ukázal rozdiel medzi dvoma skupinami respondentov. Dôvodom je rozdiel v príjmoch medzi skupinami, v menšej skupine boli respondenti s vyšším príjmom okolo 4-tisíc eur, vo väčšej s nižším od 800 do 2-tisíc eur.

Ľudí s vyšším príjmom najviac trápi neprehľadnosť, čas a otravná administratíva. Naopak, druhú skupinu s nižším platom, trápi nedostatok peňazí, hľadanie riešení, ako financie rozdeliť, aby mala domácnosť čo najnižšie výdavky a ako sa rozhodnúť pri investovaní, aby v budúcnosti neprerobili.

Výskum jasne ukazuje, že Slováci túžia po istote vo finančnom svete, a tú momentálne vzhľadom na aktuálnu situáciu nepociťujú. Začínajú šetriť, uvažujú ako zhodnotiť financie, aby ich o ne nepripravila zvyšujúca sa inflácia a peniaze investujú do finančných produktov rozvážnejšie. Rovnako rozvážne si vyberajú finančných poradcov, ktorí by im so všetkými spomenutými cieľmi mali pomôcť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie