Denník N

Graf dňa: V Európe sa schyľuje k veľkej naftovej kríze

  • Od pondelka platí zákaz dovážať ruskú ropu tankermi do Európskej únie a pre ostatných nákupcov cenový strop 60 dolárov za barel, na ktorom sa dohodli krajiny G7.
  • Od 5. februára sa embargo okrem nákupu surovej ropy bude vzťahovať už aj na produkty z nej vyrobené, teda aj na nedostatkovú naftu.

Spustenie embarga a cenového stropu na dovoz ruskej ropy zatiaľ komoditnými trhmi nezamávalo, cena zmesi typu Brent sa pohybuje na 11-mesačnom minime. Radosť z cien palív na čerpačkách môže mať aspoň pre časť motoristov krátke trvanie. O dva mesiace sa totiž embargo na ruskú ropu rozšíri aj na dovoz nafty, ktorej je už teraz v Európe nedostatok.

Rusko dodáva Európe stále viac ako pol milióna barelov nafty denne, čo predstavuje viac ako tretinu celkových dovozov na kontinent, na druhom mieste je dlhodobo s veľkým odstupom Saudská Arábia, ukazuje graf dňa od agentúry Bloomberg z dát platformy Vortexa. Skutočný dosah rozšíreného embarga však bude ešte väčší, keďže z európskeho trhu navyše vypadnú aj pohonné hmoty, ktoré dnes vyrábajú rafinérie v Únii z ruskej suroviny.

Ceny nafty

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Doprava

Európska únia

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie