Denník N

Európa minula na zníženie účtov za energie 700 miliárd eur, spočítal Bruegel. Vedie Nemecko, Slovensko je v lepšej polovici

O reforme rozpočtových pravidiel EÚ budú lídri rokovať koncom marca. Archívne foto - TASR/AP
O reforme rozpočtových pravidiel EÚ budú lídri rokovať koncom marca. Archívne foto – TASR/AP
  • Nemecko od vypuknutia energetickej krízy investovalo do domácností a podnikov už viac ako 260 miliárd eur.
  • Oproti tomu stojí v Európe šestica krajín, ktoré svojim firmám neposkytli žiadne dotácie na zníženie cien energií.
  • Slovensko je na deviatej priečke zhora aj napriek tomu, že ako jedna z mála krajín sa rozhodlo neznížiť DPH na energie.

Od začiatku energetickej krízy v septembri 2021 európske krajiny vyčlenili dohromady 705,5 miliardy eur na ochranu spotrebiteľov pred rastúcimi nákladmi na energiu.

Dáta, ktoré zozbieral belgický think-tank Bruegel, ukazujú, že len Nemecko – ako líder rebríčka – investovalo 264 miliárd eur, teda 7,4 percenta svojho hrubého domáceho produktu (HDP). Na porovnanie – Slovensko podľa analytikov odpovedalo na drahé energie sumou 3,6 miliardy eur, čo predstavuje 3,7 percenta ročného výkonu ekonomiky.

Metodika inštitútu pritom zahŕňa aj opatrenia, ktoré už boli ohlásené, ale krajiny ich zavedú až v nasledujúcich mesiacoch či rokoch. Samostatne počíta s nákladmi na pôžičky či znárodnenie – ako v prípade Francúzska, ktoré odkúpilo jadrovú energetickú skupinu EDF za takmer 10 miliárd eur v snahe zabezpečiť si väčšiu kontrolu nad dodávkami. Podobne v Česku, kde vláda poskytla skupine ČEZ úver vo výške tri miliardy eur na nákup plynu a elektriny.

Mnohé vlády vrátane slovenskej v týchto dňoch schvaľovali takzvanú daň z nadmerných ziskov, ktorá má zaťažiť elektrárne či ďalšie energetické firmy. Aj preto nemusia byť všetky dáta stopercentne aktuálne.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie