Denník N

Košice vedia nákladmi konkurovať Ázii, časom sa tam môže presunúť výroba ďalších medicínskych prístrojov, hovorí manažér Siemensu

Prezident medicínskej divízie skupiny Ultrasound Siemens Healthineers Američan Ajay Gannerkote. Foto - Siemens
Prezident medicínskej divízie skupiny Ultrasound Siemens Healthineers Američan Ajay Gannerkote. Foto – Siemens

Košice získavajú po švédskej automobilke Volvo ďalšiu strategickú investíciu. Nemecký technologický koncern Siemens tam presúva z Ázie výrobu utrazvukových prístrojov pre nemocnice i ambulancie. Už prvý rok sa ich tam vyrobí až zhruba tritisíc. Košice budú nimi zásobovať nielen celú Európu, ale aj Afriku a Blízky východ.

Denník E sa pýtal prezidenta medicínskej divízie skupiny Ultrasound Siemens Healthineers Američana Ajaya Gannerkota, vďaka čomu získali Košice túto významnú investíciu a či môže koncern na Slovensku časom presunúť aj výrobu ďalších medicínskych prístrojov.

Jedným z dôvodov presunu výroby vašich ultrazvukových prístrojov z Ázie do Košíc je aj to, že počas covidu sa výrazne sťažila ich distribúcia k európskym zákazníkom. Ako vám covid konkrétne sťažil zásobovanie európskych nemocníc a lekárov, ale rovnako aj klientov na Blízkom východe a v Afrike? Aký dlhý ste mali čas meškania a ako to poškodilo biznis medicínskej vetvy Siemensu?

Spomalenie globálnej logistiky a kríza dodávateľského reťazca mala na nás počas posledných rokov veľký vplyv. Jednak to zvýšilo náklady prepravy a čas dodania prístrojov z Ázie do Európy, Afriky i na Blízky východ to predĺžilo o dva až tri týždne. Na náš dodávateľský tím to vytváralo veľký tlak.

Otvorením nového závodu v Košiciach však významne zúžime nielen čakanie klientov, ale aj náklady prepravy. Takto prístroje dostaneme k európskym zákazníkom za niekoľko dní a nie týždňov. Veľmi významné pre nás je aj to, že kratšou prepravou znížime tvorbu emisií. Našu uhlíkovú stopu pri výrobe i dodávke ultrazvukov takto znížime až o 90 percent.

Do Ázie svetové koncerny v minulosti presúvali výroby hlavne kvôli lacnejším pracovným nákladom. Ako je na tom dnes Európa v pracovných nákladov v porovnaní s Áziou? Je Ázia ešte stále výrazne lacnejšia alebo už rozdiely nie sú také zásadné?

Pracovné náklady sú len jednou časťou nákladov. Dôležité sú aj náklady na prevádzku, riadenie a prepravu. Iba pracovné náklady nemôžu byť tým jediným faktorom pri rozhodovaní, kde sa ktorá investícia zrealizuje. Slovensko a hlavne Košice sú v súčasnosti z hľadiska celej svojej nákladovej štruktúry veľmi konkurencieschopné s mnohými časťami Ázie. Veľmi dôležité pre nás v Košiciach takisto je, že Siemens tu má už dlho aj silný vývoj medicínskych technológií.

Koľko celkovo stojí Siemens Healthineers nová investícia do výroby ultrazvukových prístrojov v Košiciach?

Zatiaľ to nevieme presne vyšpecifikovať.

Požaduje Siemens Healthineers na túto investíciu aj nejaké investičné stimuly od slovenskej vlády?

Úzko spolupracujem v Košiciach s tamojšou samosprávou.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Košice

Priemysel

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie