Denník N

SkyToll sa s diaľničiarmi dohodol na predĺžení mýtnej zmluvy. Oproti Česku bude predražená

Ilustračné foto - Denník N
Ilustračné foto – Denník N
  • Po proteste autodopravcov a mimovládok štát ukázal detaily novej dohody so SkyTollom.
  • Doteraz vraj nemohol, lebo by mu to zhoršilo vyjednávaciu pozíciu.
  • Kontrakt SkyTollu sa mal končiť na konci tohto roka. Napokon nateraz zostane, štát ho chce vypínať postupne.
  • Ročná odmena 63 miliónov znamená, že minister Doležal nevyrokoval takmer žiadnu zľavu. Cena však ešte má klesať.

Za mýtne služby firme SkyToll má štát na budúci rok zaplatiť 63 miliónov eur. Národná diaľničná spoločnosť tvrdí, že je to o 40 miliónov eur menej, než v rokovaniach dlhoročný prevádzkovateľ elektronického mýta pýtal vychádzajúc z pôvodného nastavenia zmluvy.

Koľko si SkyToll vypýtal, však pri hodnotení výhodnosti nie je dôležité. Keď sa na to pozrieme z rôznych uhlov, uvidíme, že predĺženie zmluvy so SkyTollom je pre štát rovnako alebo takmer také nevýhodné ako jej doterajší priebeh.

  • Česko si objednalo mýtny systém za približne 400 miliónov na 10 rokov, čiže za 40 miliónov ročne, zhodou okolností od združenia CzechToll/SkyToll.
  • Pôvodná zmluva so SkyTollom počítala s tým, že väčšinu trvania kontraktu bude štát SkyTollu platiť základnú odmenu 40 miliónov ročne. Neskôr sa to zvyšovalo o legitímne aj o nezmyselné dodatky na približne 70 miliónov eur.
  • V uplynulých rokoch štát SkyTollu platil približne 70 miliónov ročne – čiže takmer toľko, ako mu chce platiť v budúcom roku. Zhruba také sú aj ročné tržby SkyTollu, ktoré súvisia takmer výlučne s mýtnym systémom.
  • V štúdii uskutočniteľnosti, ktorú si dala vypracovať NDS, mali byť náklady na nový mýtny systém takisto okolo 40 miliónov eur.

SkyToll získal kontrakt za prvej vlády Roberta Fica po tom, ako všetkých jeho lacnejších konkurentov vyradili. Roky potom inkasoval takmer polovicu všetkých mýtnych výnosov (teda zhruba miliardu z 2 miliárd eur za desaťročie).

Sľubujú, že cena ešte pôjde dole

Kontrakt mal vypršať na konci tohto roka, ibaže štát zaň dovtedy nestihol získať náhradu.

Preto sa čakalo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Diaľnice a cesty

Doprava

Mýto

Ekonomika

Teraz najčítanejšie