Denník N

Podvod a populizmus na lákanie voličov. Lídri firiem komentujú zvýšenie príplatkov za nočné a víkendové zmeny

Hore zľava - Ladislav Ambrovics, Petr Bláha a Jaroslav Mervart, dolu zľava - Martin Krajčovič, Viktor Gumán, Ľubomíra Šoltésová. Foto - archívy respondentov a TASR, Koláž - N
Hore zľava – Ladislav Ambrovics, Petr Bláha a Jaroslav Mervart, dolu zľava – Martin Krajčovič, Viktor Gumán, Ľubomíra Šoltésová. Foto – archívy respondentov a TASR, Koláž – N

Zvyšovanie príplatkov za nočné a víkendové zmeny, ktoré prešlo minulý týždeň v parlamente, vyvolalo doteraz najväčšiu roztržku medzi vládou a zamestnávateľskými zväzmi. Lídri firiem opustili rokovanie tripartity, keďže koalícia im pôvodne prisľúbila, že tento návrh Smeru nepodporí, no jej poslanci zaň hlasovali.

Koalícia odignorovala aj kompromisný návrh zamestnávateľov, aby sa za vyššie príplatky nemuseli platiť aspoň odvody. Podľa nich je tripartita nefunkčná a vláda pričasto obchádza pri dôležitých zákonoch pripomienkové konanie.

Vláda pritom predvlani zvyšovanie príplatkov sama stopla, aby firmy nezaťažovala v čase koronakrízy. Teraz sú však vystavené drahým energiám a vysokej inflácii.

Denník E sa pýtal na opätovné uzákonenie zvyšovania príplatkov firiem z rôznych odvetví. K vláde boli tvrdé a hovoria aj o tom, ako ich konkrétne príplatky ohrozia a ako ešte viac zvýšia ceny služieb i tovarov.

Opýtali sme sa:

  • Ako hodnotíte, že vláda opäť odobrila zvýšenie príplatkov, aj keď podniky teraz mimoriadne zaťažujú nebývalo drahé energie?
  • Príplatky majú byť vo výške od 35 až do 100 percent minimálnej mzdy, ktorá na budúci rok vzrastie už na 700 eur mesačne. Ako to zvýši vaše náklady?
  • Budete musieť vzhľadom na tieto zvýšené príplatky rušiť nočné a víkendové zmeny?
  • Budete musieť vzhľadom na rastúce príplatky zvyšovať ceny svojich výrobkov a služieb? Ak áno, tak v akej miere?

Odpovedali:

  • Lucia Kovarovič Makayová, hovorkyňa bratislavskej automobilky Volkswagen,
  • Petr Bláha, generálny riaditeľ šalianskej chemičky Duslo,
  • Martin Krajčovič, predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (odpovedá za obchodné reťazce Tesco a Lidl),
  • Viktor Gumán, generálny riaditeľ košickej pekárne Vamex,
  • Michal Nič, hovorca trnavskej automobilky Stellantis,
  • Ľubomíra Šoltésová, manažérka vonkajších vzťahov košických oceliarní amerického U. S. Steelu,
  • Ladislav Ambrovics, spolumajiteľ dunajskostredskej pekárne Minit,
  • Pavol Varga, spolumajiteľ praveneckej píly Lesagro,
  • Jaroslav Mervart, generálny riaditeľ svitskej chemičky Chemosvit.

Krátke odpovede:

Lucia Kovarovič Makayová,
hovorkyňa bratislavskej automobilky Volkswagen

V dôsledku prijímania takýchto rozhodnutí dochádza k znižovaniu konkurencieschopnosti Slovenska, čo nie je dobrým signálom pre investorov obzvlášť v týchto krízových časoch.

Petr Bláha,
generálny riaditeľ šalianskej chemičky Duslo

Zrejme je to ďalšia snaha zapáčiť sa voličom, sľubovať hory-doly z cudzích firemných zdrojov občanom a skryť skutočné neriešené problémy.

Martin Krajčovič,
predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (odpovedá za obchodné reťazce Tesco a Lidl)

Vnímame to aj ako podvod na zamestnávateľoch zo strany štátu. Z tohto dôvodu považujeme za veľmi problematické, aby v budúcnosti došlo k nejakej zhode pri minimálnej mzde, keďže sociálni partneri skoršie dohody z jej prijímania nedodržiavajú. Je to veľmi zlý precedens do budúcnosti.

Viktor Gumán,
generálny riaditeľ košickej pekárne Vamex

Poslanci sami odhlasovali ďalšie zvýšenie cien chleba pre konečných spotrebiteľov.

Michal Nič,
hovorca trnavskej automobilky Stellantis

Aby sme si zachovali našu konkurencieschopnosť, budeme musieť kompenzovať zvýšené náklady hľadaním úspor v iných oblastiach. V súčasnosti máme rozpracovaných niekoľko ekologických projektov, ktoré závodu zabezpečia nižšiu spotrebu energií a vyššiu mieru energetickej sebestačnosti.

Ľubomíra Šoltésová,
manažérka vonkajších vzťahov košických oceliarní amerického U. S. Steelu

Zvyšovanie nákladov na príplatky za prácu v noci či cez víkendy je presným opakom toho, o čo sa snažíme. Realizujeme totiž doslova stovky úsporných projektov a šetríme všade, kde je to len možné, aby sme prekonali súčasné zložité obdobie.

Ladislav Ambrovics,
spolumajiteľ dunajskostredskej pekárne Minit 

Spravili to asi preto, lebo si tým chceli vytvoriť politický kapitál alebo je to súčasť nejakej širšej politickej dohody.

Pavol Varga,
spolumajiteľ praveneckej píly Lesagro 

Ceny našich výrobkov určite zvyšovať budeme, aj keď hlavne z dôvodu nárastu cien energie a vstupnej suroviny – dreva.

Jaroslav Mervart,
generálny riaditeľ svitskej chemičky Chemosvit

Víkendové a nočné zmeny sme rušili už skôr a, samozrejme, budeme v tomto trende v budúcom roku ešte intenzívnejšie pokračovať.


A teraz celé odpovede:

1. Ako hodnotíte, že vláda opäť odobrila zvýšenie príplatkov, aj keď podniky teraz mimoriadne zaťažujú nebývalo drahé energie?

Lucia Kovarovič Makayová,
hovorkyňa bratislavskej automobilky Volkswagen

S prekvapením sledujeme aktuálne oznámené ďalšie zaťaženie zamestnávateľov vo forme zvýšenia mzdových príplatkov, a to na pozadí už beztak ťažkej situácie pre slovenských zamestnávateľov z dôvodu energetickej krízy a ďalších globálnych problémov. Priemyselný sektor, do ktorého patrí aj naša spoločnosť, zohráva dôležitú úlohu v udržaní zamestnanosti v krajine. Na rozdiel od iných krajín, v ktorých sú hospodárske subjekty podporované systémovými riešeniami a daňovo-odvodové zaťaženie má klesajúcu tendenciu, na Slovensku sa deje pravý opak – daňovo-odvodové zaťaženie na strane zamestnávateľa rastie. V dôsledku prijímania takýchto rozhodnutí dochádza k znižovaniu konkurencieschopnosti Slovenska, čo nie je dobrým signálom pre investorov obzvlášť v týchto krízových časoch.


Petr Bláha,
generálny riaditeľ šalianskej chemičky Duslo

Tento krok slovenskej vlády považujem za jeden z ďalších nešťastných populistických krokov, ktorými len zhoršujú podnikateľské prostredie na Slovensku a konkurencieschopnosť slovenských firiem. Hlavne tých firiem, ktoré fungujú v nepretržitých prevádzkach. Je to ďalší nepochopiteľný krok, ktorý nikde neprešiel ani medzirezortným pripomienkovým konaním, ani hospodárskou a sociálnou radou vlády. Zrejme je to ďalšia snaha zapáčiť sa voličom, sľubovať hory-doly z cudzích firemných zdrojov občanom a skryť skutočné neriešené problémy.


Martin Krajčovič,
predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu (odpovedá za oslovené obchodné reťazce Tesco a Lidl)

Je naozaj absurdné, že vláda toto opatrenie zruší pre krízu spôsobenú pandémiou a znova zavedie pri energetickej kríze, ktorá má dosah na firmy niekoľkonásobne horší ako v prípade pandémie.

Vnímame to aj ako podvod

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Platy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie