Denník N

Sajfa a najväčší podcastový dom spustili vlastnú aplikáciu, s ktorou chcú budúci rok expandovať do sveta

Ivan Brauner, Martin Fenčák, Matej Sajfa Cifra, Peter Šebo, Peter Valent. Foto N - Tomáš Hrivňák
Ivan Brauner, Martin Fenčák, Matej Sajfa Cifra, Peter Šebo, Peter Valent. Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Aplikácia Toldo má dať tvorcom podcastov možnosť zdieľať exkluzívny obsah a fanúšikom uľahčiť podporu autorov.
  • Oproti konkurencii má priniesť podcasterom väčší podiel zo zisku.
  • Po testovaní na slovenskom trhu chystajú jej zakladatelia globálnu expanziu.

Sociálna sieť pre podcasty – tak opisujú novú aplikáciu Toldo jej zakladatelia moderátor Matej Sajfa Cifra a šéf najväčšieho podcastového domu Zapo Martin Fenčák.

„Bežne, ak chcete pri počúvaní podcastov na Spotify či na Apple podporiť autora, musíte to urobiť cez Patreon. V Toldo platíte priamo tvorcovi,“ približuje Cifra aplikáciu, ktorú prirovnáva ku skríženému Patreonu so Spotify.

Výhodou Tolda je podľa zakladateľov práve lepšia možnosť, ako predávať svojej komunite exkluzívny obsah. To v princípe môže pripomínať aplikáciu OnlyFans, ktorá sa preslávila hlavne veľkým rozšírením predaja pornografie. V poslednom čase ju však používajú aj slovenskí podcastoví tvorcovia. Udržiavajú tak bližší kontakt so svojou komunitou, ktorá im môže posielať priame platby.

Napriek tomu, že sa Toldo podobá na viacero už známych produktov, zakladatelia cítia, že by na trhu mohli uspieť. „Podcasty pravidelne počúva milión Slovákov,“ hovorí Fenčák s tým, že v najbližších rokoch by sa tento počet mohol aj zdvojnásobiť.

Globálne ide o vyše 14-miliardový biznis a zakladatelia Tolda v ňom vidia silný ekonomický potenciál.

Tvorcovi ide 85 percent zisku 

Cifra vysvetľuje, že používať ich aplikáciu je aj pre autorov výhodnejšie ako používať Patreon či platformu Herohero. Modelový príklad ich finančného plánu je, že ak fanúšik bude posielať niektorému tvorcovi napríklad 6 eur mesačne, Toldo zaplatí DPH z digitálneho obsahu a 5 eur sa rozdelí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Médiá

Startupy

Technológie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie