Denník N

Ak chcete mať vianočný stromček ako z katalógu, svetelnú reťaz nestačí omotať, radí dizajnér z firmy IKEA

Peter Scholc, interiérový dizajnér firmy IKEA. Foto N - Tomáš Grečko
Peter Scholc, interiérový dizajnér firmy IKEA. Foto N – Tomáš Grečko

Na vianočných svetielkach sa dajú ušetriť zaujímavé sumy a správnym skladovaním predĺžiť ich životnosť, vysvetľuje v rozhovore interiérový dizajnér Peter Scholc, ktorý pracuje pre švédsku nábytkársku spoločnosť IKEA. Pri priemernej životnosti LED diód pritom podľa neho vystačí človeku jedna vianočná reťaz na celý život. Problém je, že väčšina ľudí nevie, ako ich správne skladovať.

Poruchám sa dá zabrániť napríklad už len tým, že vianočné reťaze necháme po vytiahnutí z povaly alebo iného chladného miesta pár hodín ohriať pri izbovej teplote, radí Scholc.

V rozhovore ďalej vysvetľuje:

  • ako efektne nasvietiť stromček aj s kratšou reťazou a aký trik použiť, aby stromček vyzeral ako z katalógu;
  • prečo sú svetelné ozdoby na batérie praktickejšie než klasické káblové a aké typy batérií by sa do nich mali používať;
  • akých najčastejších chýb sa dopúšťajú ľudia pri skladovaní svetelných reťazí;
  • akým motívom je najlepšie sa vyhnúť, aby svetelná výzdoba nepôsobila „Las Vegas“ dojmom.
Foto – IKEA

Hlavnou témou v mnohých slovenských domácnostiach je túto zimu šetrenie. Budú podľa vás tento rok Vianoce tmavšie než po iné roky?

V niektorých domácnostiach určite. Ale svetlou stránkou je, že aj vďaka tomu možno nebudú až také gýčové a aj naša planéta sa bude mať lepšie. Skromnejšiu výzdobu očakávam v prípade takých tých „Las Vegas“ domov, ktorým sa asi ešte budeme venovať.

Okrem toho na vianočnej výzdobe šetria aj mestá, takmer všade sa prechádza na LED technológiu, čo je značná úspora oproti starým typom vianočných svetiel.

Ja som takisto dal tento rok na stromček iba jednu reťaz.

Koľko ste mávali na stromčeku reťazí predtým a čo vás viedlo k tomu, že ste ho ozdobili iba jednou reťazou?

Chcel som ušetriť. Vymenil som reťaz za ledkovú. Predtým som mal staršiu, ktorá používala inú technológiu. Keď som si spravil porovnanie toho, koľko míňala elektriny – a teda aj peňazí – v porovnaní s novou, rozdiel bol naozaj veľký.

Mal by som o vianočnej svetelnej výzdobe v interiéri uvažovať iba ako o dekorácii alebo sa hodí aj ako náhrada klasickej lampy, aspoň v zimnom období?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako na vianočné nákupy elektroniky

Ceny energií

Reality

Rozhovory

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie