Denník N

Graf dňa: Slovensko čaká na rozpočet najdlhšie v tomto storočí

  • Ak poslanci schvália rozpočet v pondelok, keď sa vrátia do parlamentu, do 1. januára zostane len 13 dní.
  • Tak dlho ako tento rok sa na schválenie rozpočtu nečakalo od pádu Vladimír Mečiara na konci 90. rokov. 

Ani dva týždne pred koncom roka Slovensko nemá budúcoročný rozpočet, čo sa naposledy stalo v minulom storočí. Vtedy sa po páde Vladimíra Mečiara musela nová široká koalícia dohodnúť na nepopulárnych opatreniach na stabilizáciu ekonomiky.

Absencia schváleného plánu príjmov a výdavkov je dôsledkom hlbokej politickej krízy, ktorá vo štvrtok vyústila do vyslovenia nedôvery vláde Eduarda Hegera. Aj napriek tomu, že odvolaná vláda má značne obmedzené právomoci, ústava jej dovoľuje schvaľovať rozpočet a predkladať ho do parlamentu.

Ak by ho aj parlament prijal hneď v pondelok, keď sa znovu poslanci zídu v rokovacej sále, do 1. januára by zostalo len 13 dní, ukazuje Graf dňa. Za posledných 23 rokov sa ešte nestalo, aby presadenie rozpočtu trvalo tak dlho, v priemere sa to stihlo 25 dní pred štartom nového roka. Naposledy sa takto ťažko, vlastne ešte ťažšie, rodil prvý rozpočet

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie