Denník N

Aké ceny energií môže vláda sľúbiť v rozpočtovom provizóriu

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Pád vlády môže spôsobiť výrazné zdraženie energií v budúcom roku. Pôvodný plán bol, že ho vláda bude tlmiť dotáciami zo štátneho rozpočtu. Šance na jeho schválenie sa však dramaticky znížili.

Bez schváleného rozpočtu hrozí výrazný nárast cien pre domácnosti, podniky aj samosprávy.

Výsledná cena elektriny pre domácnosti a malé podniky by bez pomoci štátu mohla prekročiť 700 eur za megawatthodinu. Dnes platia títo odberatelia necelých 200 eur. Pri plyne by regulovaná cena stúpla na 130 eur za megawatthodinu oproti súčasným asi 40 eurám.

Schválenie štátneho rozpočtu je dôležité aj pre samosprávy a podniky, ktoré nemajú regulované ceny. Postupne prechádzajú na nové, výrazne vyššie ceny. Nové je aj to, že ide spravidla o takzvané spotové ceny, ktoré nie sú dohodnuté pevne na celý rok, ale menia sa každý deň podľa vývoja na burze.

Vláda im presadila kompenzácie platieb za energie nad určitou úrovňou. Podmienkou je však opäť schválený štátny rozpočet. Bez neho budú ich náklady na energie odrážať vývoj na burze. V posledných dňoch stála elektrina na burze v rozpätí asi od 260 do 400 eur, plyn takmer 140 eur. V porovnaní s minulým rokom hovoríme o 8- až 10-násobných nárastoch.

Súčasná vláda rozložila energetickú pomoc do niekoľkých krokov. Aké opatrenia sú teda podmienené schválením štátneho rozpočtu?

Zmrazená cena elektriny

Vláda sľúbila, že sa cena elektriny pre domácnosti zachová na úrovni tohto roka.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie