Denník N

Majitelia bývalej Brhelovej firmy, pomocou ktorej ovládol solárny biznis, zasa chystajú veľkú elektráreň. Po starom – na lúkach

Fotovoltická elektráreň. Ilustračné foto - TASR
Fotovoltická elektráreň. Ilustračné foto – TASR
  • Nebývalý rast cien energií vyvolal tento rok nový boom solárnych elektrární.
  • Na rozdiel od prvého rozmachu pred viac než desiatimi rokmi ich investori už neplánujú na poliach a pasienkoch, ale na strechách fabrík či odkaliskách starých priemyselných odpadov.
  • Pri Rimavskej Sobote to neplatí, elektráreň sa tam chystá na agrárnej pôde, ako to bývalo v minulosti. Investor sa bráni, že medzi panelmi bude chovať ovce a včely.

Rozľahlé solárne parky, na výstavbu ktorých rozdávala povolenia pred viac než desaťročím prvá vláda Smeru, čelili kritike nielen preto, že netransparentne vybraní investori na ne získali vysoké výkupné ceny. Mnohým zároveň prekážalo, že sa stavali na poliach a lúkach, ktoré by sa mohli využiť radšej na pestovanie obilia a pasenie zvierat. Teraz, keď solárna energetika zažíva nový boom vďaka nebývalému rastu cien, sa fotovoltické elektrárne už osadzujú na strechách fabrík. Ak už majú vzniknúť na voľnej ploche, investori ich plánujú na odkaliskách starých priemyselných odpadov, ktoré sa inak zmysluplne využiť nedajú.

Nový projekt, ktorý aktuálne dostali domáce povoľovacie úrady, sa však predsa len drží bývalých prežitých receptov. Firma Enery Slovakia chce pri Rimavskej Sobote postaviť rozľahlý solárny park na ploche vyše 10 hektárov na tamojších lúkach s trvalými trávnymi porastami.

Firmu ovládajú rovnakí investori, ktorí vlastnia bývalú spoločnosť kontroverzného biznismena Jozefa Brhela RJ Development. Pomocou nej

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie