Denník N

Primátor Rybníček: Dôsledky rozpočtu si ľudia uvedomia, až keď bude menej autobusov a mestá budú špinavé

Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Zdroj - TASR
Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček. Zdroj – TASR

Keď chce vláda rozdávať, zoberie peniaze tam, kde je ich najviac, a to v rozpočtoch miest a obcí, hovorí primátor Trenčína Richard Rybníček a v rozhovore vysvetľuje, prečo je to krátkozraké a populistické riešenie. Ľudia dostanú prídavky, ale nezvýši sa kvalita ich života, pretože služby – od škôlky až po odvoz odpadu – budú drahšie, menej kvalitné a nedostupnejšie.

„Človek si to začne uvedomovať, až keď zrazu začne chodiť menej autobusov, bude sa menej kosiť, budú sa menej čistiť ulice. Ľudia budú nadávať, no treba im povedať – máte daňový bonus, ale musíte priplatiť inde,“ hovorí Rybníček.

Rozhovor vznikol predtým, ako sa SaS s odvolaným premiérom Eduardom Hegerom dohodla na podpore rozpočtu.

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo pár týždňov rozpočtového provizória nie je problém,
  • ako funguje presun peňazí zo štátneho rozpočtu mestám a obciam,
  • prečo nie je fér, že prídavky dostali rodiny s deťmi, ale poplatky a dane sa budú zvyšovať všetkým.

Do konca roka 2022 ostáva desať dní, štátny rozpočet nie je schválený a hlasovanie o ňom sa presunie až na január. Vstúpime tak do rozpočtového provizória, hoci politici sľubujú, že iba na pár dní. Zažili ste za svoje pôsobenie vo funkcii primátora niečo podobné?

Priznám sa, že si na takú situáciu nepamätám. Ale za tie roky si nepamätám ani také ťažké obdobie, ako je teraz. Predošlé vlády žili v blahobytných časoch, počas ktorých mohli mať väčšiu politickú kontrolu nad štátom.

Malo by to občanov Trenčína vôbec pred Vianocami trápiť? Môže sa im to zdať ako téma vzdialená ich životu.

V tejto chvíli by ich to trápiť nemalo. Pokiaľ to nebude trvať niekoľko mesiacov, ale iba pár týždňov, tak by ich to trápiť nemalo. Ak parlament prijme rozpočet do konca januára, občania to nijako zásadne nepocítia. Štát v provizóriu môže čerpať v prvom mesiaci jednu dvanástinu výdavkov predošlého roka. Myslím, že pár týždňov sa takéto fungovanie dá zvládnuť bez toho, aby si to občan všimol.

Skúsme to vysvetliť veľmi jednoducho. Ako štát posiela mestám a obciam peniaze?

Štát posiela mestám peniaze 20. januára, ale to je platba spätne za december. To znamená, že ide ešte o plnú platbu a miest by sa provizórium zatiaľ nedotklo. V podobnom režime by to malo ísť aj ďalej. A teda to, čo štát vyberie na dani z príjmu fyzických osôb, ktoré ľudia stále musia platiť, iba prietokovo prepošle mestám.

Takže štát prepošle dane mestám ako prietokový ohrievač. Prečo je potom dlhé rozpočtové provizórium pre samosprávy problém?

Problém nastane pri otázke energií. Máme dohodnuté, že štát bude preplácať energetický strop. Predpokladám, že keby si mestá začali pýtať peniaze za preplácanie energií, štát by v provizóriu mohol mať problémy vyplatiť ich. Problém teda nie je v podielových daniach, ale v preplácaní výdavkov na vyššie ceny, prípadne v preplácaní prenesených kompetencií štátu, ako sú napríklad mzdy pre učiteľov či financie pre stavebné úrady.

Takže štát financuje samosprávy z daní občanov. Funguje to tak, že má v rozpočte napísanú kolónku Trenčín a k nej priradenú sumu?

Existuje vzorec, podľa ktorého sa financujú mestá a obce. Ten berie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Igor Matovič

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie