Denník N

Heger sa so Sulíkom dohodli na rozpočte a na odchode Matoviča, na novej vláde dohodu nemajú

Eduard Heger a Igor Matovič. Foto N - Tomáš Benedikovič
Eduard Heger a Igor Matovič. Foto N – Tomáš Benedikovič

Dohoda s SaS o rozpočte ešte neznamená, že by strana Richarda Sulíka podporila ďalšiu vládu Eduarda Hegera. V hre sú stále predčasné voľby.

Aj po páde vlády sa koalícia s bývalými vládnymi partnermi z SaS dohodli na podpore rozpočtu ešte pred Vianocami, čo by malo znamenať, že štát by nezačal rok 2023 v provizóriu. Výmenou za to by mal vo funkcii skončiť minister financií Igor Matovič. Dohodu spolu oznámili v utorok večer Eduard Heger a Richard Sulík.

O rozpočte sa bude hlasovať vo štvrtok po 11.00 – dva dni pred Vianocami.

„Absolvovali sme hodiny rokovaní a som rád, že môžem oznámiť, že máme dohodu. Každý z nás musel urobiť kompromis,“ povedal Heger.

„Súčasťou rozpočtu budú výdavkové limity, zdanenie ruskej ropy, prepravy plynu, liehu a hazardu. Zároveň budú súčasťou rozpočtu nižšie dane – 10 percent DPH na gastro a športoviská, koniec koncesionárskych poplatkov,“ hovoril Heger. Malo by podľa neho ísť aj o presun 740 miliónov eur plus ďalších 80 miliónov do zdravotníctva. Premiér predpokladá, že sa do stredajšieho večera návrh rozpočtu prerokuje a vo štvrtok ho v parlamente schvália a nebude s ním mať problém ani Európska komisia.

Sulík hovoril o náročných, ale aj konštruktívnych a kultivovaných rokovaniach. „To, čo sme dohodli, je to, čo sme sa snažili dohodnúť už v septembri,“ vravel. Pochvaľoval si trvalo zníženú daň pre gastrosektor a športoviská – nielen na tri mesiace. Opatrenia podľa Sulíka nebudú zvyšovať deficit štátneho rozpočtu.

Koncesionárske poplatky sú podľa Sulíka prežitok, RTVS bude podľa neho plne financovaná zo štátneho rozpočtu. Vravel, že budú od Nového roka hľadať mechanizmus, aby sa zabránilo vplyvu politikov na telerozhlas. Mesačná výška koncesionárskeho poplatku za služby RTVS je 4,64, ročne je to teda za jednu domácnosť 55,68 eura.

Podľa predsedu SaS je dohoda ešte aj na tom, že Igor Matovič prestane byť ministrom financií, a predpokladá, že vedením ministerstva bude poverený Heger. „Toto garantujeme a dodáme 20 hlasov. Nikto sa nezabudne v električke.“ Pokiaľ by však neprešlo niečo z dohodnutých vecí, za rozpočet hlasovať nebudú.

Sulík: O druhej vláde Hegera sme ešte nerokovali

Richard Sulík vravel, že táto dohoda sa týka len rozpočtu, nie ďalšieho fungovania po páde vlády. Vravel, že bol v utorok na stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Igor Matovič

OĽaNO

Rozpočet a dlh

SaS

Sme rodina

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie