Denník N

Karel Hirman: Ja nie som minister pre domácnosti, na ceny sa spýtajte v parlamente

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Nemám v rukách všetko, aby som mohol ovplyvniť ceny energií pre domácnosti, hovorí vo veľkom rozhovore pred schvaľovaním rozpočtu minister hospodárstva Karel Hirman.

Zodpovednosť za účty, ktoré prídu domácnostiam po 1. januári, majú podľa neho poslanci. „My na ministerstve sme urobili všetko pre to, aj spolu s dodávateľmi energií, aby bola situácia po 1. januári znesiteľná.“

Okrem neistoty okolo rozpočtu komplikujú situáciu podľa Hirmana aj finančné ťažkosti najväčšieho domáceho výrobcu elektriny – Slovenských elektrární. „Stav firmy bol pre mňa jedným z najväčších prekvapení, keď som nastúpil do funkcie.“

Namiesto toho, aby elektrárne v ťažkých časoch podržali štát, ten musí hľadať spôsoby, ako im pomôcť prežiť. Podľa Hirmana však minimálne prvé mesiace bude elektrina pre domácnosti za pôvodne sľúbenú zastropovanú cenu. V prípade plynu to však nie je isté.

V rozhovore sa dočítate:

  • či minister verí, že prejde rozpočet a Igor Matovič skončí vo funkcii ministra financií;
  • či má záujem viesť rezort aj v prípadnej zrekonštruovanej vláde;
  • akú istotu majú domácnosti, že ceny elektriny, plynu a tepla budú také, ako sľubovali Heger, Matovič, Krajniak a Remišová pred mesiacom;
  • či po Novom roku hrozí na čerpacích staniciach nedostatok nafty;
  • aké vážne sú dôsledky oneskoreného spustenia tretieho bloku Mochoviec a či vláda uvažuje o zvýšení podielu v Slovenských elektrárňach.
Karel Hirman (v strede) počas predstavenia nových ministrov na Úrade vlády SR 13. septembra 2022. Foto – TASR

V utorok večer sme sa dozvedeli, že SaS podporí rozpočet a Igor Matovič skončí vo funkcii ministra financií. Vy osobne veríte, že sa to podarí, keďže Igor Matovič je schopný rozmyslieť si vlastnú demisiu aj po tom, čo ju podpísal?

Všetci aktéri súčasnej situácie podľa mňa konajú neracionálne a uvádzajú celú krajinu do situácie, ktorá je nedôstojná a zneisťuje jej chod. Keď hovorím všetci, tak myslím všetkých vrátane SaS, ktorá to svojím spôsobom celé spustila odchodom z vlády.

Mne už to niekedy pripomína tradičný posledný koncert Elánu, ktorý je takisto nekonečný seriál. Sám som zvedavý, ako to celé ešte bude do Vianoc.

To znie skôr tak, že tomu stále veľmi neveríte.

Ja sa nezúčastňujem na rokovaniach. Plním si svoju prácu ako minister. Sledujem to viac-menej ako ostatní, teda cez médiá.

Ostanete vo vláde, aj ak sa nájde dohoda na rekonštruovanej zostave, ktorá by získala 76 hlasov?

To neviem, zatiaľ o tom so mnou nikto nehovoril.

Opýtam sa inak – chceli by ste?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Karel Hirman

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie