Denník N

Nižšiu daň pre Slovnaft presadzuje SaS. Časť OĽaNO to označuje za lobing

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Vo štvrtok 22. decembra má parlament hlasovať o fosílnej dani, ktorá je mierená najmä na nadmerné zisky rafinérie Slovnaft. Do štátnej kasy má priniesť stovky miliónov eur. Na špeciálnej dani sa dohodla Európska únia ešte v októbri, pričom v nariadení odporúčala, aby sa použila sadzba 33 percent.

Keď minister financií Igor Matovič (OĽaNO) zákon predkladal, navrhol sadzbu 70 percent. Zdaniť sa ňou mal rozdiel medzi aktuálnymi a minulými ziskami. Po utorkových rokovaniach dočasne povereného premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) s predsedom strany SaS Richardom Sulíkom sa však daň zníži na 55 percent.

Pokles sadzby je jedným z kompromisov medzi Hegerom a Sulíkom, vďaka ktorým bývalý koaličný partner podporí rozpočet, a krajina tak nevstúpi do roku 2023 v provizóriu. To by znamenalo výrazne nižšie štátne výdavky.

Aj keď sa 55 percent objavilo v pozmeňovacom návrhu od ústavnoprávneho výboru, ktorému predsedá poslanec za OĽaNO Milan Vetrák, nie všetci z hnutia sú s tým stotožnení. Peter Kremský ako predseda hospodárskeho výboru aj Igor Matovič v stredu v pléne počas rozpravy naznačili, že SaS iba lobuje za Slovnaft. Narážali na prepojenia šéfa rafinérie Oszkára Világiho s Jánom Sabolom, priateľom Richarda Sulíka.

O 130 miliónov eur menej

„Na základe rokovaní s SaS, ktoré prebiehali v týchto dňoch, sme sa dopracovali k zníženiu sadzby,“ povedal v utorok večer na rokovaní ústavnoprávneho výboru jeho predseda Milan Vetrák (OĽaNO). 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Firmy

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie