Denník N

Debaty o záchrane vlády s odídencami z fašistickej ĽSNS som vnímal ako nevyhnutnosť, hovorí minister Vlčan

Dočasný minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan Foto N - Vladimír Šimíček
Dočasný minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan Foto N – Vladimír Šimíček

Po minulotýždňovom vyslovení nedôvery terajšiemu vládnemu kabinetu je bývalý bankár a nominant OĽaNO Samuel Vlčan už len dočasne povereným ministrom pôdohospodárstva. S Denníkom E hovoril o tom, aké opatrenia na vylepšenie domácej výroby potravín sa snaží narýchlo dokončiť a čo už bude môcť iba odovzdať svojmu nástupcovi.

Hovorí o tom, čo sa mu v rezorte podarilo, no vracia sa aj ku kauzám, ktoré jeho ministrovanie sprevádzali.

Čo sa ešte dočítate:

  • ako vidí svoju budúcnosť po konci vlády,
  • ako obhajuje, že vládna koalícia hľadala podporu na svoje prežitie aj medzi bývalými poslancami fašistickej ĽSNS,
  • ako výrazne zmenil systém dotovania agrosektora,
  • v ktorej potravine už Slovensko začína zvyšovať svoju sebestačnosť,
  • ako vidí to, že oligarcha Miroslav Bödör ho označuje za svojho človeka,
  • ako farmári naplnia uzákonené zmenšovanie svojich polí,
  • vďaka čomu štátne Lesy SR aj napriek poklesu ťažby dreva tento rok vykážu rekordný zisk
  • a ako pomaly sa v krajine rozširujú prírode najbližšie spôsoby obhospodarovanie lesov.

Doterajšiemu vládnemu kabinetu vyslovil parlament nedôveru a je veľmi otázne, či s podporou SaS vytvorí strana OĽaNO, ktorá vás nominovala za ministra, novú vládnu zostavu. Ak namiesto toho nastúpi úradnícka vláda alebo príde k predčasným voľbám, zostanete aj naďalej v strane OĽaNO a budete sa venovať politike? Alebo sa vrátite do bankovníctva či do vášho rodinného biznisu s odpadovými technológiami?

Nie som členom OĽaNO. Som iba jeho nominantom na post ministra pôdohospodárstva. Do budúcnosti ani neplánujem zvýšiť svoju angažovanosť v žiadnej politickej strane. Neviem, ako dlho bude trvať toto obdobie dočasnej vlády, ktorej som súčasťou, ale po skončení svojho mandátu počítam skôr s tým, že sa vrátim do súkromnej sféry. Určite sa budem musieť viac starať o rodinný biznis, ale ak príde nejaká zaujímavá manažérska ponuka, určite sa na ňu tiež pozriem. Mal som možnosť za toto posledné obdobie v kresle ministra získať viacero nových a aj medzinárodných kontaktov, tak uvidíme.

V hre bola pri zachraňovaní terajšej vlády aj jej rekonštrukcia, pri ktorej SaS údajne žiadala okrem odchodu Igora Matoviča a ministra spravodlivosti Viliama Karasa aj váš odchod. Ako to hodnotíte a čo SaS na vás prekážalo?

Ja som nezachytil takúto požiadavku, a preto sa k tomu neviem vyjadriť. Nič mi zo strany SaS tlmočené nebolo a podobne mi o ničom takom nehovorila ani tímlíderka SaS pre pôdohospodárstvo Jarmila Halgašová, s ktorou komunikujem najčastejšie.

Ako vnímate, že vláda sa snažila rokovať o svojom prežití aj s odídencami z fašistickej ĽSNS?

Vnímal som to ako nevyhnutnosť. Vláda i jej premiér jednoducho chceli dokončiť začaté projekty. Síce nie som z danej situácie nadšený, ale realita je taká, že aj my na našom ministerstve máme rozpracované množstvo zmien, ktoré mohli domáce pôdohospodárstvo výrazne vylepšiť, no teraz je už veľmi otázne, či sa nám ich podarí dotiahnuť.

Aké najdôležitejšie systémové vylepšenia domáceho pôdohospodárstva vám zostali rozpracované?

Pripravili sme napríklad zákon, vďaka ktorému by mohol štát získať do vlastníctva tú pôdu dodnes nezistených vlastníkov, o ktorú pôvodní vlastníci neprejavia záujem. Takto by štát získal veľa pôdy aj na budovanie nutných zelených opatrení, ktoré nám pomôžu lepšie prekonať dôsledky zmeny klímy. A v pozemkovej oblasti ešte máme pripravenú aj ďalšiu právnu úpravu, na základe ktorej by Slovenský pozemkový fond mohol začať vykupovať drobné pozemkové podiely, ktoré sú také malé, že vlastníci ich ani nemôžu využiť na nejakú zmysluplnú činnosť. Takto by občania mohli získať aspoň hotovosť. A naopak, kto má záujem o obrábanie pôdy vo väčšom, môže si tie novozískané podiely zasa od štátu prikúpiť. Takto sa nám bude na Slovensku rýchlejšie sceľovať rozdrobená pôda. Fond na rozbeh týchto obchodov má na svojich rezervných účtoch takmer 300 miliónov eur, a tak by s tým nemal problém. Rozpracovaný máme aj klimatický fond, pomocou ktorého by mali byť odmeňovaní tí farmári a lesohospodári, ktorí ukladajú v pôde prostredníctvom koreňov svojich plodín a stromov viac uhlíka. Na začiatku vloží prostriedky do fondu štát a neskôr farmári a lesníci môžu svoje objemy ušetrených emisií predávať iným podnikom. Jedna naša veľká potravinárska firma z Prievidze už prejavila záujem o dokúpenie takýchto kreditov. Celosvetovo je záujem o takéto mechanizmy a my nechceme zostať pozadu.

Na čo sa najviac sústreďujete pri zostávajúcom ministrovaní? Ktoré úlohy v súčasnom období drahých energií a vysokej inflácie sú pre vás najdôležitejšie a treba ich stihnúť veľmi rýchlo?

Nevieme, koľko vlastne ešte budeme mať času, lebo napríklad už vo februári pani prezidentka môže vymenovať úradnícku vládu.

Viac dotácií produktívnejším farmárom

No minimálne do konca januára ešte budete viesť rezort pôdohospodárstva. Čo dovtedy chcete stihnúť?

Určite chceme s Európskou úniou vyrokovať navýšenie prostriedkov na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Lesy SR

Rozhovory

Samuel Vlčan

Ekonomika

Teraz najčítanejšie