Denník N

Posielali peniaze kozmonautovi zabudnutému vo vesmíre, ľudská dôverčivosť je bezhraničná, hovorí šéf IT bezpečnosti v banke

Foto: Tatra banka
Foto: Tatra banka

Ľudia sú bezhranične dôverčiví. Ak idú na dovolenku a odovzdajú niekomu kľúče, aby polieval kvety, byt majú dokonale uprataný, papiere sú poschovávané, skrine zamknuté. Ale keď odovzdávajú mobil alebo notebook, odovzdajú ho taký, aký je. Nemajú vybudovanú dostatočnú zodpovednosť za ochranu svojich dát,“ hovorí špecialista na IT bezpečnosť v Tatra banke Marek Zeman.

Práve na dôverčivosť a naivitu ľudí sa pritom spoliehajú útočníci, ktorí sa ich snažia cez rôzne phishingové kampane pripraviť o peniaze. Dostať mail alebo SMS od podvodníka, ktorý sa pokúša vymámiť z človeka prístup k bankovému účtu či platobnej karte, nie je vôbec zriedkavé.

Naletieť im môže podľa Zemana hocikto, nezáleží na veku a dokonca ani na vzdelaní. Staršia generácia najčastejšie skočí na emotívne príbehy o ranenom vojakovi či v kozme zabudnutom astronautovi. Mladí zase doplácajú na prílišnú dôveru v technológie a dokážu na priložené linky bezhlavo klikať. „Stále nám chýba osveta,“ hovorí.

Zdá sa, že phishingové kampane sa v bankách objavujú už každý druhý mesiac a berú sa ako samozrejmosť. Naozaj je toho tak veľa, že si na to zvykáme?

Phishing sa stal typom útoku, s ktorým sa stretávajú ľudia pravidelne. Aj v bankách, no nie je to iba banková téma, často cieli aj na iné firmy, napríklad na Slovenskú poštu. Ochrana proti phishingu je každodennou agendou rôznych zamestnancov banky. Stále nám však chýba osveta, a to už od malička. Ak máme malé dieťa, od prvého roku s ním riešime cestu. Hovoríme mu: na cestu nechoď, sú tam autá. Na priechode ideme, len ak je tam zelený panáčik. Chyť ma za ruku, pozeráme doľava – doprava. Ale na digitálnej diaľnici nikto nič nerieši. Nehovoríme –  tu neklikaj, toto nerob. A pritom tam plynie množstvo dát a oveľa rýchlejšie.

Čím to je, že ľudia bezpečnosť a ochranu svojich dát podceňujú? 

Celé to pramení v dôvere. Ak mi niekto napíše mail a podpíše sa ako Bin Ládin, tak chápem, že je to zlé, lebo je to terorista a okrem toho je mŕtvy. Je to jasné klamstvo, nie je čo riešiť. Ale keď sa mi niekto podpíše ako primár Ján Krasko,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Hekeri a kyberbezpečnosť

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie