Denník N

Putin sa pri invázii riadil veľkým bratom z Pekingu, bola to jeho chyba, vraví britský analytik

Tom Keating. Foto - Ludvík Hradilek/Deník N
Tom Keating. Foto – Ludvík Hradilek/Deník N

Európska reakcia na ruskú inváziu bola dostatočne rýchla, sankcie voči Rusku fungujú celkom dobre a rozpočet Kremľa krváca. Západný svet však podľa Toma Keatinga nesmie vo svojom úsilí poľaviť a kroky voči Moskve musí lepšie koordinovať. Rusko totiž na budovanie svojho vplyvu v Európe malo tridsať rokov.

„Bojím sa, že väčšina oligarchov dostane svoj majetok späť. Rusko však spôsobilo Ukrajine škody za stovky miliárd dolárov a to by malo zaplatiť,“ hovorí šéf Centra pre finančnú kriminalitu a bezpečnostné štúdiá v prestížnom britskom think-tanku RUSI.

Na čo sme sa v rozhovore okrem iného pýtali:

  • Ako vyhrať informačnú vojnu s Ruskom?
  • Ako by sa mala Európska únia správať ku krajinám, ktoré s Ruskom naďalej vo veľkom obchodujú?
  • Prečo sankcie po roku 2014 nefungovali?

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu uplynulo desať mesiacov. Boli vlády Európskej únie a Spojeného kráľovstva pri zavádzaní týchto sankcií úspešné? Bol tento proces rýchly, efektívny?

Predovšetkým si nie som celkom istý, či vlády skutočne vedeli, čo sa snažia dosiahnuť a aké sú ich ciele. Postupovali však rýchlo, nech už bol cieľ akýkoľvek. Rýchlosťou všetkých prekvapila Európska únia. V júli som strávil nejaký čas vo Washingtone a tam nešetrili chválou na jej postup.

Teraz si však taktiež môžeme začať klásť otázku: Dobre, boli oznámené mená ľudí a zverejnené balíčky sankcií. Ale čo sa stalo – čo robia banky? Čo robia exportéri? Čo robia obchodné spoločnosti a priemyselné podniky? Zatiaľ nemáme poriadny prehľad o tom, ako sa sankcie, o ktorých sa rozhodlo v Bruseli, v rôznych krajinách uplatňujú.

Takže PR časť sankcií sme zvládli dobre…

Táto časť je v poriadku. Ale zostáva toho veľa pod povrchom, tomu zatiaľ nerozumieme. Musíme sa rovnako pýtať, čo robíme pre to, aby sme sa uistili, že sa Rusi a ruské spoločnosti nesnažia sankcie obísť. A pokiaľ áno, vieme, ako to odhaliť?

Sám rozdeľujete sankcie na tri časti. Prvou sú sankcie na ropu a plyn, druhou sú ekonomické aktíva a banky a treťou ľudia, predovšetkým oligarchovia napojení na Vladimira Putina. Pokiaľ sa zameriame na oligarchov, aké účinné sú tieto sankcie z hľadiska vytvárania tlaku na Kremeľ?

Viem, aká za tým bola logika, a boli to dva hlavné dôvody. Po prvé, sú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie