Denník N

Ako správne kúriť a vetrať, aby ste šetrili a nemali doma plesne

Foto a koláž - Tomáš Grečko
Foto a koláž – Tomáš Grečko

Zníženie teploty na radiátore nemusí automaticky znamenať pocit menšieho tepla ani plesne v domácnosti.

Aj keď sa vláde podarí dotiahnuť zastropovanie cien energií, treba sa pripraviť na ich mierne zvýšenie. Jediným spôsobom, ako nezaplatiť viac, je šetriť. V prípade vykurovania to v praxi najčastejšie znamená znížiť teplotu na radiátoroch.

Nemusí to pritom automaticky znamenať aj pocit menšieho tepla. Kľúčom k úspechu je ovládať vzťah medzi teplotou a druhým dôležitým parametrom – vlhkosťou. Tá je dôležitá aj vtedy, ak chce domácnosť zabrániť tvorbe plesní.

Väčšina ľudí vie, že kľúčom k ideálnej vlhkosti v byte je krátke, ale intenzívne vetranie. Otázka však je, ako zistiť, že vlhkosť v domácnosti už stúpla nad hranicu, pri ktorej treba otvoriť okná, a kedy ich zavrieť?

Merač spotrebovaného tepla. Foto N – Tomáš Grečko

Prečo je odpoveď dôležitá: V extrémnom prípade, keď domácnosť zníži teplotu napríklad z 23 na 18 stupňov Celzia, sa dá ušetriť 35 až 40 percent z mesačného účtu, napríklad za plyn. Od januára to môžu byť v prepočte desiatky eur, ktoré ostanú človeku na konci mesiaca navyše.

Preháňať to so znižovaním kúrenia však takisto nemusí by zdravé. Pri poklese teploty vnútorných stien pod určitú kritickú hranicu v kombinácii s nezdravou vlhkosťou prudko stúpa riziko vzniku plesní. Tie nielenže kazia dojem, keď príde návšteva, ale môžu byť aj zdrojom toxických látok, sú nebezpečné pre zdravie a môžu viesť až k chronickým ťažkostiam.

Ovládať vzťah medzi teplotou vzduchu, vnútorných povrchov a vlhkosťou je tak základom pre to, aby domácnosť zbytočne neplytvala teplom a zároveň udržala zdravé prostredie.

Čím začať

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie