Denník N

Aké sú prognózy akciového trhu na rok 2023 a prečo ich brať s rezervou

Foto - Jumpstory
Foto – Jumpstory
  • Akciové trhy budúci rok investorom veľa radosti neprinesú, ale už to nebude bolieť tak ako tento rok, predpovedajú investiční stratégovia.
  • Prognózy odborníkov, ktoré sa koncom roka množia, berte iba ako zaujímavosť. Často sa mýlia a v dlhodobom horizonte sú nepodstatné. 
  • Prinášame grafy, ktoré ukazujú, ako sa akciové trhy v minulosti vyvíjali v časoch recesie.

V roku 2023 by už investori mali zažiť menej bolesti ako tento rok, no so ziskami by veľmi počítať nemali, prognózujú investiční stratégovia. Vysoká inflácia vyžadujúca sprísňovanie menových politík v čase vojny na Ukrajine tento rok spôsobila, že po dekáde takmer nepretržitého rastu akciový index S&P 500 padol o 20 percent. Deň pred Štedrým večerom sa obchodoval nad úrovňou 3 800 bodov.

Predpovede svetových ekonómov sú ako obvykle široké – od budúcej koncoročnej úrovne okolo 3 500 bodov až po 4 500 bodov. No väčšina podľa súhrnu agentúry Reuters čaká, že budúci rok budú akciové trhy končiť zhruba na aktuálnych úrovniach. „To najhoršie už majú za sebou,“ hovorí analytik J&T banky Stanislav Pánis. Väčšina sprísňovania menovej politiky sa už udiala,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie