Denník N

Uvidíme, čo na to všetko pani prezidentka

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Darmo sa SaS tvári ako rozpočtovo zodpovedná strana. Schválený rozpočet verejných financií s abnormálne vysokým deficitom zdravie slovenských verejných financií nijako nezlepšuje.

Autor je bývalý poradca predsedu vlády

Nikdy, ale naozaj nikdy tu neexistoval determinujúci vzťah medzi koncesionárskymi poplatkami a tým, čo verejnoprávna RTVS vysiela. Vždy to bolo o kvalite vládneho politického zoskupenia a od neho odvodenej kvalite mediálnych rád i manažmentu RTVS. Uzákonené zrušenie koncesionárskych poplatkov preto nie je zrušením verejnoprávnosti. Je akurát zrušením relatívne stabilného, ale aj sa reálne znehodnocujúceho zdroja financií, lebo na valorizáciu koncesionárskych poplatkov tu nikdy nebola politická vôľa.

Bez ohľadu na kľukatosť cesty, kadiaľ peniaze do RTVS pritekajú, okrem tých z reklamy vždy pritekajú z daní. Veď aj koncesionársky poplatok je vlastne daň, o ktorej sa rozhodlo v parlamente rovnako ako o jeho zrušení. Je súkromnou vecou občana, či si kúpi vstup do nejakej streamovacej služby, platiť koncesionárske poplatky však musí. Je to jeho povinnosť, ktorá nijako nesúvisí s tým, či RTVS sleduje, a dokonca ani s tým, či má doma televíziu a rádio. Tento typ dane sa preto dá bez problémov nahradiť štátnym príspevkom vo verejnom záujme, ktorého výška bude napríklad podielom na HDP, ako to navrhuje SaS.

Sú opodstatnené obavy, že zrušením koncesionárskych poplatkov bude RTVS menej nezávislá? Sú to prehnané obavy, pretože nekvalitu a stupídnu propagandu šírila aj počas ich platnosti a každá platba koncesionárskeho poplatku tak mnohým občanom mesiac čo mesiac pripomínala, v akej zopsutej neverejnoprávnej kultúre žijeme. Ak vylúčime radikálnu možnosť, že RTVS ako kultúrno-vzdelávaciu ustanovizeň už v 21. storočí nepotrebujeme, potom občania na Slovensku urobia najlepšiu službu verejnoprávnosti vtedy, keď budú rozumne voliť.

Stmeľovací pozmeňovák

Zrušenie koncesionárskych poplatkov je však oveľa menej dobrodružné ako príbeh limitov verejných výdavkov, ktoré si tiež „vydupala“ SaS. Tie, ako vieme, pôvodný návrh rozpočtu verejných financií neobsahoval. Lebo metodika, lebo Igor Matovič, lebo Sme rodina, lebo nikto nám nebude kafrať do toho, koľko budeme míňať… Ale, čuduj sa svete, nakoniec sa dohoda našla a v schválenom rozpočte sa skvie výdavkový limit. Veď sme sa v pláne obnovy k tomu zaviazali Európskej komisii – naznačili príčinu zmeny vo svojom „pozmeňováku“ dočasne pomerení poslanci OĽaNO a SaS.

Pozrime sa však na to bližšie a začnime od apríla. V apríli tohto roka rozpočtová rada vypočítala takzvané predbežné výdavkové limity a na budúci rok jej vyšla suma 37 852 836 489 eur a na rok 2024 suma 39 402 469 186 eur. Takto nastavený výdavkový plán štátu zahŕňal podľa vtedy dostupných dát a odhadov pozvoľné ozdravovanie našich zranených verejných financií.

Od mája do decembra sa síce udialo veľa vecí, ale ani náhodou nemôžeme povedať, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

Rozpočet a dlh

RTVS za Machaja

SaS

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie