Denník N

Graf roka: Slovensko sa v ekonomickej úrovni prepadá, môžu za to aj slabé investície

  • Pre bývalého ministra financií Ivana Mikloša je grafom roka porovnanie podielu investícií na HDP na Slovensku a v ostatných nových členských krajinách EÚ.
  • Menej ako na Slovensku sa investuje len v Bulharsku, čím sa naše zaostávanie za bohatšími susedmi prehlbuje.
  • Pomalé čerpanie eurofondov a prostriedkov z rozpočtu na investície, ako aj ich použitie na energetickú pomoc nedávajú nádej, že podiel investícií na HDP sa zvýši, hovorí Mikloš.

Podľa oficiálnych údajov Svetovej banky aj Eurostatu sme sa za posledných desať rokov v ekonomickej úrovni prepadli spomedzi 11 porovnateľných nových členských krajín EÚ z tretieho miesta na predposledné desiate miesto. Za nami bolo vlani už len Bulharsko, kým ešte v roku 2012 bolo pred nami len Slovinsko a Česko.

Dôvodom je náš nižší ekonomický rast, ktorý je daný nižšou mierou rastu produktivity práce a nižším objemom investícií, ako aj ich nižšou efektívnosťou. V pozadí týchto dôvodov je absencia reforiem, ktoré by zvýšili objem práce a kapitálu, ako aj efektívnosť ich využívania.

Kým v roku 2012 bolo Slovensko lídrom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rok 2022

Ekonomika

Teraz najčítanejšie