Denník N

Graf roka: Verejný dlh by bez opatrení o 50 rokov dosiahol 350 percent HDP

  • Pre člena rozpočtovej rady Martina Šustra je grafom roka projekcia vývoja slovenského dlhu, ak vláda nezmení svoj prístup k rozpočtovej politike.
  • Skoro polovicu budúceho dlhu tvoria náklady súvisiace so starnutím populácie, ktoré sa začnú rozbiehať po roku 2030.
  • Vláda musí výrazne zlepšiť hospodárenie, inak Slovensko zbankrotuje, hovorí Šuster.

Pokiaľ sa nezmenia naše rozpočtové politiky, o 50 rokov náš verejný dlh dosiahne 346 % hrubého domáceho produktu (HDP). To je, samozrejme, nemožné, taký vysoký dlh nemá žiadna krajina na svete. Medzitým sa musí udiať aspoň jedno z tohto: buď výrazne zlepšíme naše hospodárenie, alebo naša krajina zbankrotuje. Všetci dúfame, že to bude prvá možnosť – drvivá väčšina vlád však prenechávala bremeno šetrenia na nasledujúce vlády.

Projekcia dlhu podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť nie je predikcia – neočakávame, že sa naozaj naplní. Ukazuje, čo by sa stalo v scenári, ak by sme pokračovali pri súčasných politikách.

Necelá polovica dlhodobej dlhovej záťaže je dôsledok súčasného nastavenia rozpočtových politík. To sú aktuálne deficity verejných financií – ktoré sa každoročne pripočítavajú k existujúcemu dlhu, pokračovanie dnes nastavených pravidiel príjmov aj výdavkov a nabaľovanie úrokov na verejný dlh. Postupne sa však budú zvyšovať náklady spojené so starnutím populácie. To znamená zvyšovanie výdavkov na dôchodkový systém, drahšia zdravotná starostlivosť pre staršiu populáciu alebo pomalší rast ekonomiky, keď bude menej ľudí v produktívnom veku.

Paradoxne, do roku 2025 očakávame

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Rok 2022

Rozpočet a dlh

Ekonomika

Teraz najčítanejšie