Denník N

Aká je šanca, že sa delobuchy pred Silvestrom predávajú naposledy, a znamenalo by to koniec ohňostrojov?

Ilustračné foto - Jumpstory.com
Ilustračné foto – Jumpstory.com
  • Na Slovensku je predaj hlučnej pyrotechniky z vyšších kategórií F2 až F3 povolený len na konci roka.
  • Odborníci žiadajú úplný zákaz voľného predaja petárd, ktoré robia najmä hluk, a do Národnej rady mieria prvé návrhy na sprísnenie režimu.
  • Neznamenalo by to úplný zákaz ohňostrojov, naďalej by ich mohli odpaľovať profesionáli a predávaná by bola pyrotechnika, ktorej hlavným efektom nie je hluk.
  • Menej ohňostrojov v rukách amatérov by znížilo aj riziká požiarov, úrazov a obmedzilo by to škody na zdraví a prírode.

Po posledných silvestrovských oslavách odštartovala na Slovensku petícia za obmedzenie predaja zábavnej pyrotechniky. Jej iniciátori už po mesiaci avizovali, že pod ňu vyzbierali vyše 40-tisíc podpisov. Na pomery slovenských petícií ide o relatívne vysoké číslo. Na porovnanie, doteraz najúspešnejšiu online petíciu za boj proti klimatickej zmene podpísalo viac ako 120-tisíc ľudí.

Začiatkom tohto roka sa preto začala schádzať pracovná skupina pod vedením poslanca Sme rodina a predsedu parlamentného výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslava Karahutu, ktorá mala pripraviť legislatívu na obmedzenie predaja.

Hoci mala na to rok, konkrétny legislatívny návrh doteraz nepredložila. Požiadavkám z petície sa tak snaží vyhovieť mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko (PS). To posiela prostredníctvom svojho jediného poslanca Tomáša Valáška do parlamentu vlastnú novelu zákona o výbušninách.

Počíta sa v ňom s tým, že zákaz voľného predaja sa bude týkať všetkej hlučnej zábavnej pyrotechniky.

Predajcovia zábavnej pyrotechniky proti tomu protestujú. Argumentujú pritom ekonomickými škodami, hoci väčšina pyrotechniky sa vyrába v Číne, a vedecké dôkazy spochybňujú jednou nerelevantnou štúdiou.

Prečo je to dôležité: Hoci neexistuje štatistika o tom, koľko ľudí na Slovensku je za obmedzenie predaja pyrotechniky alebo proti nemu, tábor žiadajúci sprísnenie je z roka na rok aktívnejší a darí sa mu získavať viac a viac podpisov v petíciách. Navyše má za sebou aj väčšiu podporu samospráv a odborníkov – najmä ochranárov, lekárov a veterinárov. Na nedostatky dnešnej regulácie upozorňujú aj zástupcovia miest.

Druhým, ešte dôležitejším

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Obchod

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie