Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Aký bol rok 2022 podľa týždenníka The Economist?

Na konci roka každé významné periodikum bilancuje, hodnotí a porovnáva. Týždenník The Economist nie je výnimkou, a keďže ide o najvplyvnejší ekonomický časopis na svete, pozrime sa na to, ako hodnotí práve uplynulý rok.

The Economist sa hlási (rovnako ako autor týchto riadkov) k myšlienkam a hodnotám liberálnej demokracie, slobodnej trhovej ekonomiky a otvorenej spoločnosti.

A práve z hľadiska budúcnosti liberálnej demokracie a slobodnej trhovej ekonomiky sa dá práve uplynulý rok hodnotiť dosť nejednoznačne, ako mix zlých, ale aj dobrých správ. Na strane jednej to bol rok plný kríz a hrozieb daných najväčšou vojnou v Európe od druhej svetovej vojny, vysokou infláciou, energetickou krízou, hrozbou recesie, doznievajúcou pandémiou, rastom geopolitického napätia, rastúcim ekonomickým nacionalizmom a protekcionizmom. Na strane druhej to bol rok, v ktorom sa malá krajina, ktorá chce patriť k Západu, rozhodla brániť agresii omnoho väčšieho suseda a Západ sa zomkol v doteraz nevídanej miere a zjednotil sa v snahe pomôcť napadnutému a potrestať agresora. Za relatívne úspechy liberálnej demokracie možno považovať aj výsledky polčasových volieb v USA (najmä prepad radikálnych podporovateľov Donalda Trumpa), pokojný prechod moci v Brazílii po prehre prezidenta Bolsonara, posun k stredu novej talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, vytriezvenie z brexitu v Británii a podobne.

Krajinou roka je Ukrajina

The Economist od roku 2013 vyhlasuje krajinu roka a na rozdiel od predchádzajúcich ročníkov o tohtoročnom víťazovi neboli žiadne pochybnosti. Stala sa ním

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Inflácia

Investovanie a úvery

Rok 2022

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie