Denník N

Graf roka: Po ústupe pandémie sa Slovensko opäť začína vzďaľovať od bohatých členov EÚ

  • Graf roka makroekonóma Slovenskej sporiteľne Mateja Horňáka znázorňuje, ako Slovensko dobieha vyspelejšie krajiny EÚ.
  • Pandemický šok spôsobil, že Slovensku sa darilo doťahovať na európsku úroveň, v minulom roku sa však podľa odhadov najväčšej slovenskej banky od nej opäť vzdialilo.
  • Ak sa Slovensko chce vyhnúť pasci stredného príjmu, musí sa zamerať na vzdelanie a inovácie, aby dokázalo čeliť výzvam digitalizácie a robotizácie, hovorí Horňák.

Ekonomiky na celom svete čelili v posledných dvoch rokoch bezprecedentným krízam. Od roku 2020 ovplyvňovala ekonomickú výkonnosť pandémia, ktorá obmedzovala predovšetkým odvetvia vyžadujúce si fyzickú prítomnosť zákazníkov, a teda najmä služby. Poľavenie pandémie na prelome rokov 2021 a 2022, hoci sprevádzané problémami v dodávateľských reťazcoch a rastúcou infláciou, naznačovalo prichádzajúce lepšie časy v ekonomike.

Februárová ruská invázia na Ukrajinu a jej následky priniesli mohutný otras v obchodných vzťahoch, dôvere firiem, na energetických trhoch, čo spôsobilo všadeprítomnú neistotu a výrazné zosilnenie inflačných tlakov. Obe tieto krízy mali na krajiny rôzny vplyv v závislosti od štruktúry ich ekonomík. Zatiaľ čo v čase pandémie boli zasiahnuté predovšetkým ekonomiky založené na službách (napr. cestovnom ruchu), spomínané problémy v dodávateľských reťazcoch či rast cien komodít negatívne vplývajú predovšetkým na priemyselne zamerané krajiny, ako je aj Slovensko.

Toto spôsobilo, že zatiaľ čo na začiatku pandémie sa slovenskej ekonomike relatívne darilo doťahovať na európsku úroveň, odhady naznačujú, že teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Ekonomika

Teraz najčítanejšie