Denník N

​​Päť najlepších rád z roku 2022, ako ušetriť na energiách bez ďalších investícií alebo len s pár eurami

Koláž - N
Koláž – N

Vybrali sme päť najlepších textov o znižovaní spotreby v domácnostiach. Rady z nich môžu priniesť významné úspory a viaceré búrajú mýty o efektívnom využívaní spotrebičov.

Najskôr stručný prehľad rád:

  • Najúspornejšie sú dlhé pracie programy.
  • Navarené jedlo ohrievajte v mikrovlnnej rúre.
  • Kúpte si merač spotreby elektriny za dvadsať eur.
  • Spočítajte si, či ten home office stojí za to a akú elektroniku počas neho používať.
  • Zadovážte si vlhkomer a ušetrite na teple bez toho, aby vznikali plesne.

Ak sa na poslednú chvíľu nič nepokazí, účty domácností za elektrinu, plyn a teplo od januára porastú len minimálne. Bude to však dočasné. Ceny sa nakoniec predsa len budú musieť zvýšiť od ďalšieho roku, keď si už vláda ich dotovanie nebude môcť dovoliť. Znamená to, že ak v budúcom roku na teple, teplej vode, elektrine a plyne nič neušetríte, riskujete skokový nárast zálohových platieb od januára 2024.

Nie je dokonca vylúčené, že ceny sa budú upravovať ešte aj v priebehu roka 2023. Platí to najmä v prípade elektriny, ktorú pre domácnosti zrejme nedokážu v potrebnom množstve vyrobiť Slovenské elektrárne. Nielenže sú najzadlženejšou firmou na Slovensku, ale ešte aj meškajú so spustením nového bloku atómovej elektrárne v Mochovciach.

Nasledujúcich päť rád vám pomôže tento cenový šok zmierniť.

1. Najúspornejšie sú dlhé pracie programy

Ilustračné foto – Nay

Najviac elektriny pri praní sa minie na ohrievanie vody, nie na otáčanie bubna. Tomu treba prispôsobiť výber úsporného pracieho programu.

„Ak dáte práčke menej času na vypranie bielizne, tak to kompenzuje tým, že dlhší čas perie na vyššej teplote,“ vysvetľuje špecialista z obchodného domu Nay Miroslav Tomka. „To pri dlhších programoch netreba, pretože tam sa to rieši dlhším otáčaním v bubne na nižšie teploty, čo logicky znamená nižšiu spotrebu.“

Navoliť 45 stupňov, 600 otáčok a hodinu prania preto nie je dobrý nápad, ak chcete ušetriť elektrinu. „Vtedy treba používať programy označené logom ako bavlna eko,“ odporúča Tomka.

2. Navarené jedlo ohrievajte v mikrovlnnej rúre

Ilustračné foto – Jumpstory.com

Podľa údajov Slovenskej inovačnej a energetickej agentúry ohrievanie jedla priamo na tanieri v mikrovlnnej rúre ušetrí oproti zohrievaniu na sporáku až 70 percent energie.

Ďalšie rady, ako úsporne variť, piecť a ohrievať jedlo:

  • Pri varení na elektrickom sporáku ušetríte, ak pri zapnutí platne zvolíte najvyšší stupeň. Krátko po dosiahnutí potrebnej teploty prepnite na nižší stupeň.
  • Na dovarenie jedla vám stačí zvyškové teplo z varenia. To znamená prepnúť 5 až 10 minút pred dovarením na nižší stupeň a nechať jedlo dovariť alebo sporák úplne vypnúť a hrniec zakryť pokrievkou.
  • Ak potrebujete uvariť cestoviny a máte rýchlovarnú kanvicu, najskôr v nej dajte zovrieť vodu a až potom ju prelejte do hrnca na plynovom alebo elektrickom sporáku. Potrebné množstvo vody si vždy najskôr odmerajte. Na varenie používajte len toľko vody, koľko naozaj potrebujete. Ak namiesto litra vody dáte len potrebného štvrť litra, spotreba energie sa zníži až o 75 %.

3. Kúpte si merač spotreby elektriny za dvadsať eur a ušetrite desiatky eur zmenou nastavení

Foto N – Tomáš Grečko

Vďaka informáciám z meračov spotreby elektriny sa v teste Denníka E podarilo znížiť odber elektriny približne o 4 percentá celkovej ročnej spotreby v nízkoenergetickej domácnosti. Úspora by pritom mohla byť až 8 percent, ak by jej členovia prestali pracovať z domu.

Zvlášť pri takzvanej čiernej a kancelárskej technike (televízory, PC displeje, počítače a sieťové zariadenia) sa dá elektrina ušetriť nielen pri ich výmene za úspornejšie, ale aj zmenou nastavení. Za rok sa tak dá doslova len pár klikmi ušetriť niekoľko percent z celkovej spotreby domácností.

Merače spotreby elektriny sú prístroje, ktoré sa zapoja medzi zásuvku a spotrebič a merajú „prietok“ elektriny. Informáciu o pretekajúcej elektrine zobrazujú buď na displeji priamo na merači, alebo – v prípade „smart zásuvky“ – v aplikácii na mobile. Väčšinou sa dajú nájsť v obchodoch s elektronikou a domácimi potrebami aj pod názvami „wattmeter“ alebo „smart zásuvka“.

4. Spočítajte si, či ten home office stojí za to a akú elektroniku počas neho používať

Ilustračné foto N – Tomáš Grečko

Energetický konzultant Matej Veverka z poradenského centra ŽIŤ ENERGIOU vypočítal, že ak sa notebook, grafický počítač, Wi-Fi router, televízor a rádio používajú pri práci osem hodín denne počas pracovných dní a Wi-Fi router 24 hodín každý pracovný deň, celkové náklady na elektrinu budú približne 12 eur mesačne. K týmto výdavkom treba pripočítať aj náklady na používanie menších spotrebičov a vyššie náklady na teplo v byte alebo v dome, keď človek pracuje doma.

Existujú ďalšie náklady, s ktorými pri práci doma človek možno ani nepočíta. Do nákladov určite patrí napríklad nabíjanie mobilu – za hodinu to znamená odber okolo 17 Wh. To v prepočte stojí len 0,3 centa, ale začnite násobiť – krát počet hodín, krát počet dní v týždni, krát počet týždňov. A máte to.

A ešte jeden tip, ktorý vo svojich domácnostiach využilo viacero reportérov Denníka E. Internetové modemy a Wi-Fi routre mávajú vysokú spotrebu a málokedy ich treba mať zapnuté v noci.

Medzi takéto zariadenie a zásuvku sa oplatí umiestniť páreurový časovač, ktorý ho vypína v neskorých nočných hodinách a zapína až ráno. Tým sa ušetrí okolo 30 percent zbytočne míňanej elektriny.

5. Zadovážte si vlhkomer a ušetrite na teple bez toho, aby vznikali plesne

Digitálny vlhkomer a teplomer do bytu. Ilustračné foto – Unsplash.com

V extrémnom prípade, keď domácnosť zníži teplotu vykurovania napríklad z 23 na 18 stupňov Celzia, sa dá ušetriť 35 až 40 percent z mesačného účtu, napríklad za plyn. Od januára to môžu byť v prepočte desiatky eur, ktoré ostanú človeku na konci mesiaca navyše.

Preháňať to so znižovaním kúrenia však takisto nemusí by zdravé. Pri poklese teploty vnútorných stien pod určitú kritickú hranicu v kombinácii s nezdravou vlhkosťou prudko stúpa riziko vzniku plesní.

Zvýšené riziko plesní je v prípade, že teplota v miestnosti klesá k 15 stupňom Celzia. Do hry však vstupujú aj ďalšie faktory, medzi nimi najmä – vlhko.

Väčšina ľudí vie, že kľúčom k ideálnej vlhkosti v byte je krátke, ale intenzívne vetranie, teda nie okná otvorené „na vetračku“, ale dokorán. Otázka však je, ako zistiť, že vlhkosť v domácnosti už stúpla nad hranicu, pri ktorej treba otvoriť okná, a kedy ich zavrieť.

Vlhkomer (spravidla v kombinácii s teplomerom) je po termostatickej hlavici jednoznačne druhé najužitočnejšie zariadenie do domácnosti. Na trhu je veľa zariadení s cenovkou do dvadsať eur.

Ideálna vlhkosť vo vnútorných priestoroch je okolo 45 až 60 percent. Okrem toho, že vlhkomer upozorní na to, keď je vlhkosť v miestnosti privysoká a malo by sa otvoriť okno, pomáha aj vtedy, keď je vlhkosť prinízka, čo okrem iného znižuje pocitové teplo. Pri vlhkosti vzduchu 30 percent a teplote 23 stupňov Celzia pociťujeme podľa odborníkov rovnakú tepelnú pohodu ako pri vlhkosti 60 percent a teplote 21 stupňov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Plynová kríza

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie