Denník N

Domácnostiam zrejme zdražie teplo viac, ako sľubovala vláda. Zvyšní odberatelia zaplatia plné ceny

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Ceny tepla sa môžu zvýšiť maximálne o 20 eur za megawatthodinu. Pôvodne to malo byť o 15 percent.
  • Znamená to, že nárast ceny bude mierne vyšší, ako sľubovala vláda.   
  • Cenový strop na teplo sa bude týkať iba domácností. Súkromné firmy, nemocnice a ďalší odberatelia zrejme pocítia zdražovanie naplno, ale možno dostanú kompenzácie. 
  • Strop 20 eur sa týka centrálneho zásobovania, čiže veľkých teplární, netýka sa bytoviek s vlastnou kotolňou. 

Domácnostiam, ktoré sú pripojené na centrálne zásobovanie teplom, stúpne účet o maximálne 20 eur za megawatthodinu oproti tohtoročnej faktúre. V každej lokalite sa pritom ceny líšia, kým niekde by hrozilo obyvateľom veľké zdražovanie, v ojedinelých prípadoch môžu ceny aj klesať. Zastropovanie je však dôležité, keďže inak by hrozilo až 80-percentné zvýšenie priemernej ceny.

Opatrenie sa týka vyslovene bytoviek, ostatní odberatelia napojení na diaľkové vykurovanie preto budú musieť platiť reálne ceny. Ministerstvo hospodárstva pripravuje aj spätné kompenzácie cien energií, nie je však zatiaľ jasné, či sa budú vzťahovať aj na účty za kúrenie.

Podľa nariadenia, ktoré 29. decembra schválila vláda, sa menia aj kompenzácie teplárom. Tí budú musieť dočasne znášať náklady na limity cien tepla. Dotácie budú môcť žiadať až spätne.

Strop platí iba pre domácnosti

Pôvodne koalícia avizovala, že teplo zdražie o maximálne 15 percent oproti tohtoročným cenám. Nakoniec sa však minister hospodárstva Karel Hirman rozhodol,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie