Denník N

Ceny budú stabilnejšie, musíme však už myslieť na ďalšiu zimu, hovoria energetici (anketa)

Zhora zľava: Kristián Takáč, Ole Hansen, Ján Pišta, Pavol Poláček, Martin Ondko
Zhora zľava: Kristián Takáč, Ole Hansen, Ján Pišta, Pavol Poláček, Martin Ondko

Rok 2022 bol pre energetiku turbulentný ako nikdy predtým. Európsky trh s komoditami ovplyvňovalo najmä Rusko a jeho vpád na Ukrajinu, ceny elektriny a plynu dosahovali historické rekordy. Zvlášť po pandemickom roku, keď boli ceny tlmené, to európske krajiny znášali ťažko. Slovensko nevynímajúc.

Aký nás však čaká tento rok? Ako sa budú správať komodity na burzách a ako nás na to pripravila naša vláda? Na to sme sa spýtali piatich odborníkov v oblasti energetiky.

Zhodujú sa, že túto zimu prežijeme v relatívnom bezpečí, ak dokážeme šetriť. Európe by nemal hroziť nedostatok energií a väčšinu slovenských domácností pred vysokými cenami zachránia štátne zásahy financované z rozpočtu. Horšie už na tom môže byť priemysel a niektoré podniky.

Aj napriek tomu, že experti hovoria o stabilnejších cenách v roku 2023 a upokojení situácie na energetických trhoch, obavy prejavujú z ďalšej zimy. Kľúčové bude, koľko plynu minú Európania v najbližších dvoch, troch mesiacoch. Čím viac zostane v zásobníkoch, tým lepšia bude štartovacia pozícia na vykurovaciu sezónu 2023/2024.

Stále však treba mať na pamäti, že za našimi hranicami zúri vojna, takže akékoľvek predpovede sa môžu rýchlo zvrtnúť.

Odpovedali:

  • Kristián Takáč, nezávislý konzultant, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva, pracoval na energetických projektoch na Ukrajine;
  • Ole Hansen, komoditný analytik Saxo Bank;
  • Ján Pišta, energetický analytik, konateľ poradenskej spoločnosti JPX;
  • Pavol Poláček, advokát a partner advokátskej kancelárie Poláček & Partners;
  • Martin Ondko, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Magna Energia.

Aký vývoj cien elektriny a plynu očakávate v budúcom roku?

Kristián Takáč
nezávislý konzultant, bývalý štátny tajomník ministerstva hospodárstva

Krištáľovú guľu nemám, ale predpokladám, že v roku 2023 budú ceny stabilnejšie a nebudeme svedkami takých výkyvov a rôznych cenových rekordov ako vlani v auguste, keď ceny zemného plynu dosahovali 340 eur za megawatthodinu a cena elektriny prekročila hranicu 1000 eur za megawatthodinu. Na konci roka sa plyn s dodávkou v roku 2023 na európskych burzách predával za 110 až 120 eur, cena elektriny oscilovala medzi 280 – 320 eurami. Relatívne malé rozpätie cien indikuje, že došlo k určitej stabilizácii, ktorá zrejme bude pretrvávať aj v ďalších mesiacoch. Za nižšou cenou plynu stojí pomerne teplé počasie, vysoká miera naplnenosti zásobníkov plynu (okolo 85 percent), import značných objemov LNG a relatívne stabilný tok ruského plynu cez Ukrajinu.

Chcem veriť, že k stabilite cien plynu prispeje aj dohoda Európskej rady o cenovom strope, aj keď názory na predpokladaný dosah riešenia sa rozchádzajú.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie