Denník N

Všetky fondy v druhom pilieri vlani prerobili, nedarilo sa akciám ani dlhopisom

Ilustrácia – T.B. s Midjourney
  • Akciové, indexové aj dlhopisové dôchodkové fondy v druhom pilieri boli minulý rok v strate. 
  • Akciovým investíciám ani dlhopisom sa nedarilo najmä preto, že vývoj na finančných trhoch ovplyvnila ruská invázia na Ukrajinu, energetická kríza a vysoká inflácia. 
  • Druhý pilier čaká v tomto roku viacero zmien vrátane zavedenia predvolenej investičnej stratégie a postupného presunu úspor sporiteľov do indexových fondov.

Dôchodkové výpisy za minulý rok sporiteľov nepotešia, všetky dôchodkové fondy v druhom pilieri boli vlani v mínuse. Straty sa pohybujú od 4 do 29 percent. Najviac prerobili indexové a akciové fondy.

Rok predtým sa fondom so zameraním na akciové investície výrazne darilo, indexové fondy zarobili viac ako 20 percent. No vlani sa do Európy vrátila vojna, lebo Rusko napadlo Ukrajinu a ceny energií a inflácia prudko rástli. Padali nielen americké či európske akcie, ale nedarilo sa ani dlhopisovým investíciám, lebo stúpali úroky.

Investori na celom svete prerábali a výrazným poklesom sa nevyhol ani druhý dôchodkový pilier na Slovensku. „Súčasťou dlhodobého sporenia je aj to, že trhy raz idú hore, potom dole. Z tohto pohľadu by sporitelia nemali panikáriť. Udalosti, ktoré vplývali na vývoj na finančných trhoch, nikto z nás nedokázal ovplyvniť,” hovorí Michal Mešťan, prodekan Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici.

Investiční stratégovia predpovedajú, že investori by so ziskami nemali veľmi počítať ani tento rok, ale straty by už nemali byť také ako v minulom roku.

Väčšina indexových fondov vlani stra

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie