Denník N

Dubaj ruší daň na alkohol. Aj takto bojuje proti silnej konkurencii v regióne

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

V žiadnom meste na svete vlani neminuli zahraniční návštevníci tak veľa ako v Dubaji. V najväčšom meste Spojených arabských emirátov utratili viac než 27 miliárd eur.

Do Dubaja každoročne chodia milióny turistov, niektorých však dlhodobo odrádzali vysoké ceny alkoholu. Podniky si doteraz za čapované pivo účtovali aj pätnásť eur.

Jedným z dôvodom bola aj 30-percentná daň, ktorú však emirát začiatkom tohto roka zrušil. Podľa miestnych zdrojov je toto opatrenie dočasné a po roku má dôjsť k jeho prehodnoteniu.

Zahraničné médiá vrátane portálu Bloomberg, denníka Financial Times či agentúry Reuters zároveň píšu, že Dubaj ruší poplatky za licencie na kúpu liehovín. Tie pri sebe podľa zákonov musia mať všetci konzumenti alkoholu.

Liberalizácia vo viacerých ohľadoch

Za posledného tri a pol roka sa do Dubaja podľa oficiálnych štatistík presťahovalo zhruba tri a pol milióna ľudí. Patrí medzi nich aj Kristína Paholík Hamárová, ktorá je okrem iného autorkou podcastu Všesvet. Do mesta prišla vlani v januári.

Paholík Hamárová vysvetľuje, ako sa Dubaj snaží prispôsobovať západným štandardom. Robí to pritom nielen pre turistov, ale

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie