Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Prečo sú obyčajní Rusi spokojní

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Počas uplynulého roka som na stránkach svojej rubriky veľakrát písal o vojne Ruska proti Ukrajine, o súvislostiach, analýzach, ale aj predikciách spojených s touto vojnou.

Veľa vecí je dnes jasnejších, ako to bolo v prvých dňoch a týždňoch po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022, ale mnohé sú stále veľmi neisté a nejasné. Niektoré moje predpoklady a predikcie sa potvrdili, iné však nie celkom, ale boli aj také, ktoré sa vyvinuli inak, ako som predpokladal.

Naplnili sa predpovede, ktoré sa týkali Ukrajiny, a to najmä v tom zmysle, že sa bude brániť a že Ukrajinci sa nevzdajú. V zásade sa naplnili aj očakávania týkajúce sa jednotného postupu Západu pri pomoci Ukrajine a pri sankcionovaní Ruska. V čom sa však (aj moje) predpoklady naplnili omnoho menej, je vývoj v Rusku. Po vojenských neúspechoch v septembri (Charkivská oblasť) a najmä po vyhlásení čiastočnej mobilizácie sa popularita Putina znížila a rovnako tak aj spokojnosť Rusov so smerovaním krajiny. Predpokladal som, že tento trend bude pokračovať o to viac, že v novembri došlo k ďalším ruským vojenským neúspechom (strata Chersonu a pravobrežných oblastí v Chersonskej oblasti). Ale nielenže sa to nestalo, Putinova popularita a spokojnosť so smerovaním krajiny sa od októbra do konca roka znovu zdvihli a dostali sa takmer na vysokú a stabilnú predseptembrovú úroveň.

Západné sankcie sú ďalšou oblasťou s iným ako predpokladaným vývojom.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie