Denník N

Záujem o budovanie veľkých spaľovní odpadov stúpa. Na Honte jednu chystá firma vedená novozámockým chirurgom

Vizualizácia spaľovne firmy Granya. Vizualizácia - Granya
Vizualizácia spaľovne firmy Granya. Vizualizácia – Granya
  • V hontianskej oblasti na juhu krajiny chce stavať spaľovňu odpadov za 120 miliónov eur firma Granya, na jej čele stojí podnikateľ z medicínskej oblasti.
  • Záujem o výrobu energií z odpadov stúpa aj pre energetickú krízu, keďže dnes Slovensko najviac svojho komunálneho odpadu iba skládkuje.
  • Spaľovne sa však stretávajú aj s odporom miestnych obyvateľov.

Na Slovensku zatiaľ stoja iba dve veľké spaľovne odpadov – v Bratislave a Košiciach. Spaľovanie nerecyklovateľných odpadov je síce ekologickejšie ako ich skládkovanie pod zemou, no je prirodzené, že ľudia žijúci v bezprostrednej blízkosti plánovaných spaľovní sa ich obávajú, a preto proti ich výstavbe bojujú.

Investorov však výstavba spaľovní láka stále viac a nové projekty pribúdajú.

Už dlhšie sa netají záujmom postaviť na Slovensku viac spaľovní česko-slovenská finančná skupina Wood & Company, ktorá cez svoju košickú odpadovú firmu Kosit už prevádzkuje košickú spaľovňu.

Teraz dostali povoľovacie úrady nový projekt na spaľovňu od firmy Granya. Tá síce sídli v Košiciach, no spaľovňu za 120 miliónov eur chce stavať pri Hontianskych Tesároch ležiacich v hontianskom regióne medzi Krupinou a Šahami.

Tak ako finančníci aj Granya svoj nový projekt oficiálne nenazýva spaľovňou, ale centrom na energetické zhodnocovanie odpadov.

Investor

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Odpad

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie