Denník N

Provizórium či rozpočet bola voľba medzi zlým a zlým riešením, hovorí Novysedlák z rozpočtovej rady (+ podcast)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

V posledných dňoch pred schválením štátneho rozpočtu sa úplne nevyčerpal politický potenciál na to, aby sa jeho kvalita zlepšila, hovorí riaditeľ kancelárie rozpočtovej rady Viktor Novysedlák. „Takže ťažko povedať, či som spokojný, možno by krátko trvajúce provizórium pomohlo zlepšiť kvalitu rozpočtu.“

Hovorí tiež, že si to málokto predstavoval tak, že po prijatí reštriktívnej dôchodkovej reformy sa naša udržateľnosť nezlepší, pretože spolu s tým sa prijmú nové opatrenia, ktoré jej benefit prejedia. „Problém s vysokým rizikom udržateľnosti tak budeme tlačiť pred sebou ďalej.“

Novysedlák v rozhovore ďalej vraví, že:

  • by zatiaľ nestavil na to, že tu budeme mať trvalo funkčný koncept výdavkových limitov,
  • to vyzerá tak, že dlhová brzda bude aj ďalšie dva roky vypnutá,
  • rodinný balíček je v rozpočte krytý tým, že zvyšujeme dlh,
  • ak sú ponosy, že je málo peňazí na investície, nie je to pravda, problém je ich čerpanie.

Poslanci tesne pred Vianocami schválili štátny rozpočet, nový rok sme teda nezačali s rozpočtovým provizóriom. Potešilo vás to?

Je to taká zložitá otázka, mali sme o tom aj veľa internej diskusie. Na jednej strane rozpočtové provizórium nie je dobre legislatívne nastavené a naozaj by bol v krátkom čase problém hlavne pri poskytovaní energo pomoci. Ani rozpočet však nie je ideálny, najmä keď vezmeme do úvahy opatrenia, ktoré už boli prijaté, či už v oblasti rodinnej politiky, alebo zdravotníctva. Rozpočet ich musel reflektovať a on samotný vedie k zhoršeniu dlhodobej udržateľnosti. Takže to bola voľba medzi zlým a zlým riešením – či provizórium, alebo rozpočet.

Osobne si myslím, že v posledných dňoch pred schválením rozpočtu sa úplne nevyčerpal politický potenciál na to, aby sa kvalita rozpočtu zlepšila. Naopak, mám pocit, že na poslednú chvíľu prijaté zmeny, ktoré, mimochodom, zvyšujú fiškálne riziká, nie sú tým kompromisom, ktorý by človek čakal a ktorý by mal viesť k zlepšeniu rozpočtu. Takže ťažko povedať, či som spokojný, možno by krátko trvajúce provizórium pomohlo zlepšiť kvalitu rozpočtu.

Pre koho je to dobrý rozpočet a pre koho nie?

Vidíme, že v poslednom roku chýba odvaha zobrať niekomu viac peňazí s cieľom zefektívniť verejné výdavky a zlepšovať dlhodobú udržateľnosť. Schválený rozpočet je hlavne o tom, že sa pridáva.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

eNkonomika podcast

  • Podcast eNkonomika pripravuje Denník E, prístupný je exkluzívne v predplatiteľskej aplikácii a na webe Denníka N
  • Zapnite si odber témy Enkonomika, emailom a notifikáciou na mobil budete dostávať informácie o nových vydaniach
  • Vyskúšajte aj ďalšie podcasty denníka N

Iné podcasty Denníka N

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie