Denník N

Platby za elektrinu im mnohonásobne vyskočili. Viaceré menšie firmy začínajú rok s neistotou, ako prežijú

Prenosová sústava. Foto - TASR
Prenosová sústava. Foto – TASR
  • Menší podnikatelia upozorňujú, že od Nového roka dostávajú násobne vyššie zálohové faktúry za energie.
  • Vláda síce chystá kompenzácie, no tohtoročnú schému spustia najskôr vo februári.
  • Ak ceny na burzách výrazne nestúpnu, neregulovaným podnikom sa môžu viac oplatiť premenlivé spotové ceny než fixné na dlhšie obdobie.

Sergej Sisák vlastní v Banskej Bystrici niekoľko kancelárskych budov. Sídlia v nich malé firmy z oblasti IT, reklamy či špedície, ktoré však dohromady zamestnávajú stovky ľudí.

Sisák dostal od Stredoslovenskej energetiky oznámenie o nových zálohových platbách za elektrinu v prvej z jeho budov. Mesačné platby mu narástli z 540 na skoro 1890 eur. Zvýšenú sumu zaplatí prvýkrát vo februári.

„Budem musieť o tomto navýšení informovať firmy, ktoré sú u nás v prenájme. Ak sa nič nezmení, nezostane mi iná možnosť, len to premietnuť do ceny nájmu,“ hovorí.

Jeho príbeh ilustruje, v akej neistote sa zrazu ocitli viacerí slovenskí podnikatelia. V tomto prípade bude reč hlavne o tých menších.

Na jednej strane počúvajú od vládnych politikov o miliardách, ktoré vyčlenili na sanovanie energetickej krízy, na druhej strane dostávajú predpisy, kde vidia napríklad to, čo podnikateľ Sisák: doterajšia cena za megawatthodinu mu stúpla z 80 eur na 622 eur.

Dodávatelia elektriny hovoria, že nemôžu postupovať inak. Zákazníkom odkazujú, že čiastkové kompenzácie už sú schválené. Nezávisia však od nich, ale od vlády.

„Uvedomujeme si, že medziročný nárast cien elektriny, plynu – a teda aj preddavkov – je naozaj výrazný. Zároveň by sme však touto cestou chceli zmierniť obavy našich zákazníkov, keďže

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie