Denník N

Energie by už ceny tovarov slovenských firiem dramaticky dvíhať nemali, aj keď sú pre ne ďalej hrozbou, vraví ich predák

Rastislav Machunka. Foto - TASR
Rastislav Machunka. Foto – TASR

Tesne pred Vianocami napokon parlamentom predsa len prešiel slovenský štátny rozpočet aj s novými kompenzáciami za drahé energie pre firmy. Mimoriadne teplý úvod tohto roka navyše stiahol ceny plynu a elektriny len na zhruba trojnásobok ich úrovní spred energetickej krízy. V auguste boli až na dvadsaťnásobkoch. O tom, či toto všetko naozaj zmierňuje medzi slovenskými podnikmi paniku z drahých energií alebo je stále v hre zatváranie fabrík, Denník E hovoril s viceprezidentom Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Rastislavom Machunkom.

Hovorí aj o tom, aké ďalšie podpory podniky očakávajú od vlády a ako sa môže ďalej vyvíjať zvyšovanie cien ich finálnych výrobkov a služieb pre konečných spotrebiteľov.

Ako aktuálne zvládajú slovenské firmy tlak drahých energií po tom, čo začiatkom roka mnohým z nich skončili dlhodobé dodávateľské kontrakty, ktoré uzavreli dávnejšie za nižšie ceny? Vládne na trhu pokoj vďaka novým vládnym podporám zo schváleného štátneho rozpočtu a terajšiemu poklesu cien energií alebo, naopak, firmy musia redukovať prevádzky?

Situácia medzi podnikmi je naďalej veľmi vážna. Nikto nevie, ako sa to bude vyvíjať ďalej. Terajší pokles cien energií asi nebude udržateľný v dlhšom časovom horizonte. Ceny energií pôjdu zasa vyššie. Neistota je stále obrovská. Vláda síce pripravila pre podniky kompenzácie, ale tie sú prijaté len na prvé tri mesiace tohto roka a netýkajú sa energeticky najnáročnejších veľkých firiem. Práve k chýbajúcim podporám pre ne budeme mať my zamestnávatelia v utorok tlačovú konferenciu. Slovenské podpory pre veľké firmy sú totiž nedostatočné a je ohrozená aj ich konkurencieschopnosť na jednotnom európskom trhu, keďže iné krajiny EÚ podporujú svoj priemysel výraznejšie. Nemecko i Česká republika už avizujú, že budú svoj priemysel podporovať viac. Schémy na to už má náš západný sused pripravené. Pokoj medzi našimi firmami rozhodne nie je. A to ešte nevieme ani to, ako sa budú vyvíjať ďalšie negatívne vplyvy, medzi ktoré patrí napríklad vojna na Ukrajine.

Máte aktuálne nové informácie o pripravovaných zatváraniach či veľkých redukciách výroby v ďalších podnikoch? Ak áno, v ktorých?

Žiadna nová redukcia na stole nie je. V hre to však

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie