Denník N

Zlacnenie energií OFZ ani Duslu nepomohlo, násobne drahšie teplo dusí Nexis, no zásobení sotákovci zdvihli platy o 16 percent

Medzi energeticky najnáročnejšie slovenské fabriky patrí aj oravské OFZ. Foto N – Vladimír Šimíček
Medzi energeticky najnáročnejšie slovenské fabriky patrí aj oravské OFZ. Foto N – Vladimír Šimíček
  • Cena zemného plynu a elektriny výrazne klesla, no mnohé domáce veľkofabriky sú nútené svoje výroby ďalej škrtiť. Dôvodom je aj skokové zdraženie tepla.
  • Slovenských výrobcov vytláčajú z medzinárodných trhov vyššie štátne dotácie pre ich konkurentov z bohatších krajín.
  • Na európsky trh sa tlačia aj konkurenti z iných svetadielov, ktoré energetickou krízou netrpia.
  • Železiarne Podbrezová, naopak, vďaka včasným nákupom energií hľadajú nových zamestnancov a výrazne pridávajú na platoch.

Nezvyčajne teplý úvod tohto roka stiahol ceny zemného plynu k 60 eurám za megawatthodinu a elektriny k 140 eurám. Sú len na trojnásobku predkrízových časov a nie na dvadsaťnásobkoch, ako boli koncom leta. Najväčšie slovenské priemyselné fabriky to však k vyšším výkonom či k oživovaniu odstavených výrob neprebúdza. Denníku E to potvrdili šéfovia viacerých veľkopodnikov.

Fabriky zostávajú pri zemi hneď z viacerých príčin. Slovenská vláda doteraz prijala významnejšie výpomoci na zvládnutie drahých energií len pre menšie a stredné firmy, nie pre väčšie. Na medzinárodných trhoch slovenské fabriky už začínajú trpieť aj tým, že v EÚ sa neprijalo pre energie jednotné riešenie a namiesto toho jej bohatší členovia dotujú svoje podniky viac ako chudobnejší. Slovenských hutníkov či chemikov začínajú vytláčať z trhov napríklad viac dotovaní Nemci. Lacnejšia je však aj konkurenčná produkcia dovezená z iných svetadielov s lacnejšími energiami.

V domácom priemysle existujú aj svetlejšie výnimky. Železiarne Podbrezová za minulý rok zdvihli platy svojich pracovníkov o 16 percent a hľadajú 80 nových zamestnancov. Energie si totiž tradične kupujú na dlhé obdobia vopred, a tak ich trhové výkyvy v takej miere neoslabujú.

Humenskému Nexisu zdraželo teplo o vyše 140 percent

Výrobca syntetických vlákien do automobilových airbagov a lán Nexis Fibers s vyše 400 zamestnancami v rukách českého priemyselníka Iva Bezloju aktuálne nakupuje elektrinu na voľnom trhu oveľa lacnejšie ako donedávna. Podnik však výrazne zasiahol nový cenový výmer na tohtoročné dodávky tepla od humenského energetického podniku Chemes. „Cenu za teplo nám Chemes zvýšil až o 143 percent. Tento rok tak zaplatíme za teplo o štyri milióny eur viac ako minulý rok. To je pre nás mimoriadne zlé, keďže naši konkurenti už ceny vlákien znižujú a nieže si pýtajú vyššie ceny v dôsledku drahších energií,“ hovorí generálny riaditeľ Nexisu Ján Kučeravý.

Konkretizuje, že z trhov EÚ ich vytláča ich jediný európsky konkurent so sídlom v Nemecku, keďže nemecká vláda dotuje svojmu priemyslu drahé energie viac ako slovenská. Nemecký konkurent dokáže vďaka tomu ponúknuť vlákna za nižšie ceny ako Humenčania. Dodáva, že na európske trhy vozia lacnejšie vlákna aj ázijskí producenti, ktorí pracujú s oveľa lacnejšími energiami ako Európania.

Výsledkom ostrejšieho tlaku konkurentov z cudziny je, že Nexis ide teraz ešte na nižší výkon ako v lete, keď boli energie drahšie než teraz.

V lete Nexis fungoval na trojštvrtinový výkon. Teraz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Ekonomika

Teraz najčítanejšie